El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va alertar ahir d'un augment d'ingressos a les UCI assegurant que, si es manté el ritme actual, no serà «sostenible». Així, va qualificar les dades de «preocupants» des d'un punt de vista «assistencial», i va afegir que durant els pròxims dies també es veurà si el virus s'ha expandit arran de les trobades socials de Setmana Santa. Argimon va celebrar l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va notificar ahir l'arribada de 87 milions de dosis entre abril i setembre. El secretari, però, va demanar més «concreció» per poder planificar la campanya de vacunació. Paral·lelament, va avançar que ja s'està vacunant persones de 79 anys a Lleida i Barcelona.

Salut mira amb preocupació l'avanç de les dades epidemiològiques de la covid-19 a Catalunya. Segons va dir Argimon, les xifres actuals «no van bé» i resten molt pendents de quina serà la seva traducció «els pròxims 15 dies». En aquest sentit, el responsable de Salut Pública ha assenyalat que no es poden valorar de moment a causa d'un infradiagnòstic.

Així, va explicar que durant la Setmana Santa la ciutadania es va comportar com ho fa «els dissabtes i els diumenges», no acudint als serveis sanitaris tot i tenir «simptomatologia lleu» i esperant a fer-ho uns dies més tard. Un fet que ha comportat que s'hagin diagnosticat «menys persones». «Només ahir vam detectar més de 300 casos menys, que poden haver fet una reunió d'amics o un dinar familiar i, per tant, contagiar gent del seu entorn», va subratllar Argimon. Aquesta possibilitat obre la porta que el virus s'expandeixi més ràpidament i pugui sobrecarregar les UCI, que ja es troben en una situació ben diferent de la de finals de març. Argimon, però no es va voler avançar a quines haurien de ser les mesures per frenar aquest avenç i va dir que a partir de demà en començaran a parlar quan «repassin les dades».

Sobre la vacunació, Argimon es va mostrar optimista i va destacar el gran esforç que han fet els professionals sanitaris aquests darrers quatre dies. En total, s'han posat 50.483 vacunes en 34 centres oberts. Quant a l'anunci del Govern espanyol sobre la remesa de 87 milions de vacunes per als pròxims mesos, Argimon va calcular que d'aquests entre 13 i 14 anirien destinats a Catalunya. «Suficient per aconseguir el 70% de població vacunada i la immunitat de grup», va recordar.