El 40% d’estudiants de centres educatius de Barcelona de segon cicle d’infantil, primària i secundària que es troben en situació de vulnerabilitat són nascuts a l’estranger, segons dades del 2020 de l’Ajuntament de Barcelona.

Així es va referir en una roda de premsa sobre desigualtats i diversitat cultural, celebrada a les Cotxeres de Sants, la cap del Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Núria Serra.

Aquesta xifra està descompensada en relació amb el total de l’alumnat barceloní que és nascut a l’estranger, que ronda el 13,7% de tots els estudiants.

La relació entre origen de naixement i desigualtats socials llança una bretxa en l’èxit de l’educació secundària: el 94,5% dels alumnes d’ESO amb nacionalitat espanyola aconsegueixen graduar-se, mentre que aquesta xifra és del 74,7% entre les persones d’origen estranger.

Si es fixa la mirada en centres públics, als quals acudeixen el 64,7% de l’alumnat d’origen estranger, 23,3 punts percentuals més que la població global, el nombre de matriculats entre els alumnes nascuts fora d’Espanya baixa al 70,2%.

Serra reivindica que les polítiques que es prenguin per millorar la vida de les persones estrangeres no poden ser aïllades, i defensa una mirada transversal en totes les polítiques, per incloure la visió de diversitat. «La diversitat és un tema que ha vingut per quedar-se, i el que ens toca és mirar com millorar-la», ha afirmat.

Actualment, a la ciutat de Barcelona es troben 183 nacionalitats, de les quals 137 estan presents a les escoles i representen l’ús de 300 llengües diferents. Fa 25 anys, el 1996, el nombre de persones amb nacionalitat estrangera era de l’1,9% de la població de tota la ciutat, i en el 2001 arribava al 4,9%, amb un total de 29.354 i 74.019 persones en aquests anys, respectivament.

Avui, aquesta xifra és del 21,6% de la població barcelonina, amb un total de 360.970 persones, un percentatge que puja fins al 27,8% si es tenen en compte les persones que han aconseguit la nacionalitat espanyola durant aquests anys.