La totalitat de les 1.033 residències geriàtriques catalanes ja estan lliures de brots actius de la covid-19 i cap està classificada en vermell per primera vegada des que es va iniciar l’epidèmia, ara fa 16 mesos.

Les dues residències de la regió sanitària Metropolitana Sud que la setmana passada encara tenien brots actius de coronavirus i estaven classificades en color vermell, han aconseguit controlar-los i superar-los.

Segons dades facilitades a Efe el Departament de Salut, a la Catalunya Central hi havia ahir 92 residències geriàtriques amb el distintiu verd, 3 tenien el groc i cap el vermell, i al conjunt de Catalunya hi havia 17 geriàtrics (l’1,6%) amb algun resident contagiat i en situació taronja, tot i que ja no són brots, són casos aïllats controlats, i la majoria lleus, gràcies a la vacunació. La gran majoria, 1.016 residències (98,4%), estan en situació verda i lliures del virus, segons la mateixa font. El Departament de Salut classifica les residències, on viuen unes 55.000 persones, per colors: vermell per a les que no han controlat l’epidèmia, taronja per a les que tenen casos confirmats però que estan en fase d’estabilització, i verd per a les que no tenen cap contagiat. Fins ahir, havien mort a les residències catalanes 4.564 persones per covid -cap l’última setmana-, sense comptar-hi els residents que han mort en hospitals o en centres sociosanitaris.

Les residències geriàtriques han estat les més dràsticament afectades per la pandèmia, amb una alta mortalitat entre els seus usuaris, que van rebre ajuda, sobretot durant la primera onada de l’epidèmia, de la Unitat Militar d’Emergències, de Metges sense Fronteres, Creu Roja i altres ONG i organitzacions humanitàries.