El Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros a una quarantena d'excàrrecs de la Generalitat per les despeses suposadament irregulars i a favor del procés, en l'acció exterior del Govern des del 2011 al 2017. El tribunal desglossa les partides gastades i les atribueix a cada dirigent. Cada partida hauria de ser rescabalada solidàriament entre tots els seus responsables. Així, a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i al seu exconseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, se'ls reclamarien un màxim de 2,8 milions d'euros a cadascun, tot i que la xifra hauria de ser repartida amb altres exalts càrrecs. A Carles Puigdemont i Oriol Junqueras els reclamarien un màxim d'1,9 milions d'euros a cadascun.

A l'exconseller d'Acció Exterior del Govern de Puigdemont, Raül Romeva, el Tribunal de Comptes li reclama 2,1 milions d'euros i a l'exconseller de Presidència de Mas, Francesc Homs, 2,9 milions d'euros. Els imports més elevats, que superen els 3 milions d'euros, se'ls reclama a l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, a qui es reclama 3,6 milions així com a l'exinterventora general Mireia Vidal, per a qui es xifra la fiança en 3,1 milions.

Qui ha de pagar què?

Els imports individuals que se sol·licita a cadascun dels excàrrecs no hauran de ser abonats en la seva totalitat, sinó que és la suma de diverses partides a repartir entre diversos d'ells. La responsabilitat és solidària i, per tant, tots els excàrrecs vinculats a una partida tenen l'obligació comuna de fer-se'n càrrec. Així, si algun d'ells no pogués abonar la fiança, quedaria coberta per la resta de responsables.

Per exemple, en el cas de la partida de viatges d'expresidents es reclama un total de 288.526,86 euros a deu persones. A Puigdemont, Junqueras i Romeva se'ls reclama 163.889,75 euros a cadascun per aquest concepte corresponent al període temporal en què van estar en el càrrec, però el que acabin pagant finalment cadascun no té per què ser la quantitat que se'ls reclama. Dependrà de la capacitat econòmica que tingui cada persona vinculada a aquesta despesa fins a arribar al total. Així, si un d'ells no pogués fer-hi front, ho haurien d'assumir altres.

D'aquesta manera, el Tribunal de Comptes pretén assegurar el cobrament de l'import reclamat per si hi hagués persones insolvents. D'aquí que la suma de totes les fiances individuals superi l'import que hauran de pagar solidàriament entre totes, que no superarà els 5,4 milions d'euros.

De les 42 persones citades aquest dimarts, no a totes se'ls exigeix que paguin fiança. A vuit d'elles finalment no se'ls ha vinculat a cap despesa. És el cas dels exconsellers de Presidència Jordi Turull i Neus Munté, que no apareixen vinculats a cap partida de l'informe de més de 500 pàgines i, per tant, no hauran de contribuir a pagar els 5,4 milions d'euros.

Partides més grans

Algunes de les partides més elevades vinculades presumptament a despeses indegudes són les vinculades a "activitats de promoció del procés sobiranista que també inclou un programa de visites internacionals i suma 1,6 milions o la contractació de l'empresa Independent (1,4 MEUR). Entre altres despeses, destaca la de les delegacions de la Generalitat a l'estranger com la del Regne Unit (308.515,05 euros), la dels Estats Units (156.374,28) així com viatges d'expresidents del Govern (288.526,86 euros).

Al llarg d'aquest dimarts les defenses dels excàrrecs presentaran al·legacions i la quantitat final que es fixi a cadascun d'ells podria tenir variacions. La compareixença es podria allargar a dimecres.

Les despeses que detalla l'informe, de més de 500 pàgines

En un informe de més de 500 pàgines traslladat a les defenses aquest dimarts, pels viatges a l'estranger de presidents i conselles de la Generalitat, es reclamen 317.000 euros. De la Secretaria d'Acció Exterior i de la Unió Europea, es reclamen 27.189 euros per activitats relacionades amb el procés d'autodeterminació, 3.863 per trobades de delegats i 21.175 euros per contractes.

Les delegacions del Govern a l'estranger van utilitzar 3.222 euros indegudament, segons el tribunal, per la utilització de locals i 205.081 euros per activitats relacionades amb el procés en cada delegació, destacant els 27.217 euros de la delegació a França, els 31.794 a Estats Units, els 25.153 a Itàlia i els 69.119 al Regne Unit.

A les delegacions també els atribueix 261.581 euros d'irregularitats i deficiències en el compliment de normes de gestió per falta de documentació justificativa, 151.430 per pagaments injustificats, 149.564 per serveis d'assessorament i elaboració d'informes i 32.844 euros per atencions protocol·làries i representació.

Es reclamen 92.843 euros per un contracte de la delegació als Estats Units amb ID, i 123.500 per un contracte amb HCSS de la delegació a Ginebra i davant la Unió Europea. El personal de les delegacions a l'exterior i davant la Unió Europea hauria suposat un cost indegut de 127.813 d'euros.

Les activitats de promoció del procés sobiranista, del Patronat Catalunya Món i del Diplocat suposen 451.487 euros en acció i sensibilització internacional en matèria parlamentària, acadèmica, cultural i esportiva. La implicació de la societat civil catalana suposa 152.578 euros en debats europeus i globals i observació electoral. El programa de visites internacionals està xifrat en 932.125 euros dividits en visites internacionals a líders d'opinió, visites internacionals a periodistes, anàlisi i prospectiva, comunicació i promoció en xarxa.

En matèria de personal del Diplocat, s'atribueixen 80.232 euros per la demanda de dos treballadors pel tancament de l'oficina de Lleida i 134.286 euros per la plaça del cap de l'oficina de premsa. Del Diplocat també es reclamen 1,39 milions pel contracte amb l'empresa Independent Diplomat i 17.154 euros pel lloguer d'un immoble a Brussel·les, a més d'un contracte amb una ETT per a traducció i suport administratiu per 6.061 euros, i 44.970 euros pel contracte d'anàlisi de pervivència del marc legal, desenvolupament d'accions de difusió i la participació en una conferència sobre un nou paradigma econòmic de Catalunya. Finalment, es reclamen 422.056 euros per la subvenció del Diplocat a la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR).