Diversos milers de persones van rebre dosis d’aigua salina en comptes de la vacuna contra la Covid-19 en diversos centres fraudulents de vacunació en l’estat occidental indi de Maharashtra, segons han informat aquest dimarts les autoritats.

Unes 2.500 persones «en lloc de la vacuna Covishield [la versió índia de l’antigen desenvolupat per AstraZeneca], van rebre aigua salina» en diversos punts de la ciutat de Bombai durant els mesos de maig i juny, segons ha explicat a Efe el comissionat adjunt de la policia de la localitat, Vishal Thakur.

Metges detinguts

Fins al moment hi ha 14 detinguts acusats d’aquest frau, entre els quals s’inclouen diversos metges i treballadors sanitaris que «d’alguna manera, pertanyen al camp de la medicina», ha precisat Thakur.

Esdeveniments similars de suposada vacunació fraudulenta han sigut denunciats en altres regions del país en els últims dos mesos, coincidint amb el període en què el Govern indi va autoritzar la vacunació de tota la població adulta, ampliant al màxim els grups d’edats permesos.

Gratis per a majors de 45 anys

Tot i que la vacunació a l’Índia es fa actualment de manera gratuïta, la política pública inicial establia que l’Estat cobriria només les dosis de majors de 45 anys, i per tant la resta de la població havia d’assumir-ne el cost de la seva pròpia butxaca.

Suposats «camps de vacunació de Covid organitzats per personal no autoritzat» van ser detectats a la ciutat de Calcuta, de l’estat de Bengala, segons una carta del secretari de Salut indi, Rajesh Bhushan, dirigida al Govern de la regió en la qual va demanar que s’investigués.

La crida de Bhushan va sorgir després que la policia rebés denúncies sobre almenys dos centres de vacunació no autoritzats a Calcuta, en els quals s’estaven subministrant antibiòtics en comptes de dosis contra el coronavirus.

El succés va fer que centenars de manifestants sortissin aquest dilluns als carrers de la capital bengalí per protestar contra la suposada responsabilitat del govern local en el frau.

Més de 350 milions de dosis

Des de l’inici de l’ambiciosa campanya de vacunació el passat 16 de gener, l’Índia ha administrat un total de 357 milions de vacunes i prop de 66,3 milions de persones han rebut la pauta completa del pla d’immunització.

Malgrat que en les últimes setmanes el ritme d’inoculacions ha anat en augment, amb gairebé 4,5 milions de dosis en les últimes 24 hores, les xifres no aconsegueixen arribar a l’objectiu inicial d’immunitzar 300 milions de persones abans del mes de juliol.

L’avenç de la vacunació és el pla central de les autoritats per fer front a la malaltia. L’Índia està experimentant un sostingut descens de contagis, amb 34.703 casos i 553 morts en les últimes 24 hores.

Aquestes dades deixen enrere els 400.000 positius i 4.500 morts diàries que es registraven en ple pic de pandèmia a mitjans d’abril.

La por d’una possible tercera onada d’infeccions, que els experts pronostiquen per al pròxim setembre a causa de les noves variants del virus, pressiona encara més les autoritats i els seus 1.350 milions d’habitants a avançar en la vacunació.