El president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet aquest dissabte una gran remodelació del seu Executiu. El primer missatge és que prescindeix del seu nucli dur polític, el que era al seu costat des del 2010: cauen la vicepresidenta primera, ministra de la Presidència i Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo; el titular de Transportes, José Luis Ábalos, i el seu director de Gabinet a la Moncloa, Iván Redondo. El seu lloc de vicepresidenta primera serà ocupat per Nadia Calviño, actual vicepresidenta segona i titular d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital. El missatge del president és clar: per a aquesta segona part de la legislatura vol posar el focus en la recuperació econòmica.

La tasca de coordinació de l’Executiu recaurà en un dels homes forts de Sánchez a la Moncloa, Félix Bolaños, secretari general de la Presidència del Govern. Ell ha sigut la persona clau en tots els assumptes importants que ha despatxat el Govern, en qui Sánchez es fia plenament. Però en canvi un altre dels homes del cercle del cap de l’Executiu, el seu director de Gabinet, el totpoderós Iván Redondo, surt. El PSOE tenia molt enfilat Redondo, que se sentia com un cos estrany. Ell estava molt enfrontat a Calvo. Ara, tots dos surten de l’Executiu. A Redondo el substitueix Óscar López, secretari d’Organització del PSOE amb Alfredo Pérez Rubalcaba, i actual president de Paradors de Turisme.

Iván Redondo no ha volgut que hi hagi cap dubte sobre la seva marxa de l’Executiu i s’ha acomiadat del palau de la Moncloa amb un missatge en el qual destaca la importància, en qualsevol activitat, i per descomptat en la política, de «saber guanyar» i «saber perdre», però també de «saber parar».

Redondo s’acomiada de la Moncloa amb un missatge fet a mà El Periódico

Pilar Llop, que va accedir a la presidència del Senat el desembre del 2019, passa a ocupar la cartera de Justícia, que era en mans de Juan Carlos Campo des de gener del 2020. Ell ha sigut un dels maquinadors dels indults del procés, juntament amb Calvo i Bolaños. Llop, jutge experta en violència de gènere, serà reemplaçada en la presidència de la Cambra alta per l’actual portaveu socialista, el burgalès Ander Gil.

Els titulars d’Exteriors, Arancha González Laya ; Ciència, Pedro Duque, i Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, també surten de l’Executiu. Laya serà reemplaçada per l’ambaixador a París des de l’any passat, José Manuel Albares, un altre dels homes forts del president. Diplomàtic de carrera, va ser secretari general d’Assumptes Internacionals, la Unió Europea, G-20 i Seguretat Global a la Moncloa, i ara és premiat amb la cartera que sempre va ambicionar, Exteriors.

Miquel Iceta deixa Política Territorial, departament que cedeix a l’alcaldessa de Puertollano, Isabel Rodríguez, que també assumirà la representació del Gabinet, en substitució de la titular d’Hisenda, María Jesús Montero. A partir d’ara el primer secretari del PSC dirigirà Cultura i Esport. Dues regidores més s’afegeixen al Gabinet: la de Gavà, Raquel Sánchez, a Transports, i la de Gandia, Diana Morant, a Ciència. D’Educació surt Isabel Celaá, que es va afegir a l’equip de Sánchez des del principi, i la reemplaça Pilar Alegría, delegada del Govern a l’Aragó.

El cap del Govern ja ha comunicat la reestructuració a Yolanda Díaz, vicepresidenta tercera i titular de Treball i Economia Social i cap visible d’Unides Podem en l’Executiu. Els ministres de la formació morada quedaran al marge d’aquesta remodelació i continuaran en els seus càrrecs.

En principi, està previst que els nous ministres prenguin possessió dels seus càrrecs dilluns, i ja dimarts se celebrarà el primer Consell de Ministres del nou Govern.

No cau cap membre d'Unides Podem

El sector morat del Govern finalment queda al marge d’aquesta remodelació després que Sánchez i Díaz acordessin mantenir en els seus ministeris Irene Montero (Igualtat), Ione Belarra (Drets Socials i Agenda 2030), Alberto Garzón (Consum) i Manuel Castells (Universitats). Fonts coneixedores d’aquestes converses relaten que al llarg d’aquesta setmana el president del Govern va informar la vicepresident tercera de la seva intenció de fer canvis a l’Executiu i que Díaz va negociar la permanència de tots els membres de la seva formació.