L'ANC han anunciat aquest dimecres que commemorarà l'1 d'octubre amb un acte polític a la Catalunya Nord per reivindicar el paper que va tenir en "la compra, emmagatzematge i distribució" de les urnes del referèndum del 2017. La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha explicat en una roda de premsa que es vol celebrar la "creativitat" i la "imaginació" dels ciutadans quatre anys després del plebiscit. Després de l'acte del dia 1, es preveu que una columna de cotxes encapçalada per un vehicle amb urnes de l'1-O arribi fins a Figueres, on tindrà lloc un concert. L'ANC, amb el suport d'Òmnium i l'AMI, també convoca tres marxes simultànies a peu pel dia 2 i un altre acte polític de clausura a Barcelona el diumenge 3 d'octubre.

Les tres marxes simultànies del dia 2 seran d'uns 20 km aproximadament, i cada una conclourà amb un acte polític. Aniran de Sant Julià de Ramis a Aiguaviva; de Vinaròs a La Ràpita i d'un municipi de la Franja a un municipi de Ponent. Aquestes marxes comptaran amb la col·laboració organitzativa d'entitats dels Països Catalans.

"Volem posar en valor la força de la gent mobilitzada, és una demostració de força popular i de control del territori", ha indicat Paluzie. En el mateix sentit, ha lamentat que "estem en un moment en què l'1-O es vol enterrar" i que "posar en valor la mobilització popular de l'1-O ja per si mateix és un missatge a les institucions i als partits politics". Les entitats ja van anunciar el passat 8 de juliol que convoquen les manifestacions per la Diada i el primer cap de setmana d'octubre sota el mateix lema: "Lluitem i guanyem la independència".