Turquia i Grècia segueixen lluitant contra la pitjor onada d’incendis de les últimes dècades, que encara assota tots dos països, tot i que ja s’entreveu el final. O, com a mínim, un descans: demà, l’onada de calor s’acabarà a les costes del mar Egeu, i fins i tot s’esperen algunes pluges a la costa turca. Després, es preveu que les temperatures tornin a la normalitat.

La lluita contra el foc, però, no havia acabat encara ahir. A la matinada, a la península de Peloponès, s’hi va declarar un foc de grans dimensions que amenaçava d’arribar i destruir part de les ruïnes de l’antiga ciutat de l'Olimp, un lloc arqueològic d’interès mundial. Va ser en aquesta ciutat antiga on es van inventar i van celebrar els primers Jocs Olímpics l’any 776 a.C., fa una mica menys de 3.000 anys.

«Els bombers han estat batallant tota la nit per protegir les ruïnes i continuen lluitant durant el dia per contenir els fronts del foc per extingir-los. Les condicions, són difícils», va explicar el ministre de Protecció Civil grec, Michalis Chrysochoidis. La situació és tan complicada a Grècia que el Govern també ha cridat l’Exèrcit a unir-se a la lluita contra els incendis. Només en el decurs d’aquesta setmana ja se n’han registrat cent.

Morts i evacuats

Però, sens dubte, qui s’ha endut la pitjor part d’aquesta onada de calor que fregeix la Mediterrània oriental és Turquia, amb prop de 200 incendis declarats al llarg d’aquests últims set dies. Vuit persones han mort i diverses desenes de milers de ciutadans han hagut de ser evacuats.

Hi ha hagut escenes de pànic: la nit de dimecres el foc es va acostar a la central tèrmica de Milas, al sud-est turc, que fa servir carbó per generar electricitat. La central, davant l’avenç de les flames, va ser evacuada i en van ser retirats els materials explosius. Però no el carbó, i en van quedar tones a dins.

Les flames van penetrar al perímetre de la central, encara que el foc no va aconseguir avançar. Ahir al matí van arribar les bones notícies: «El foc a la central tèrmica ha estat extingit. No hi ha hagut explosions a la planta, ni s’han escapat químics», va dir l’alcaldia provincial de Mugla, on es troba la central. Després, el Govern turc ho va confirmar.

Responsabilitats

De moment, 15 focs segueixen actius a Turquia, però la batalla política per ells ja ha començat. L’oposició acusa el Govern de president Recep Tayyip Erdogan de no haver fet prou per evitar que les flames arribessin a la planta tèrmica i als pobles, i que els serveis d’emergència no han rebut els fons suficients durant els últims anys.

Erdogan, que dimecres a la nit va concedir una entrevista en directe a una televisió afí, va assegurar el contrari. «Qui té la responsabilitat dels focs a les zones residencials? Queda sota responsabilitat dels ajuntaments d’allà», va dir Erdogan. Els ajuntaments de les regions afectades són, majoritàriament, controlats pel principal partit de l’oposició. «Hi ha un ‘terrorisme de les mentides’ a Turquia? Sí, n’hi ha. Qui ho fa? L’oposició. Alguns en diuen ‘operació de percepció’, però el nom real és ‘terrorisme de les mentides’», va afirmar el president turc.