La demanda de mascaretes a les botigues de moda s’ha reduït durant els darrers mesos. Els comerciants afirmen que les vendes han caigut entorn del 40% respecte al mateix període de l’any passat, quan el producte sanitari començava a tenir visibilitat a les botigues amb múltiples colors i dissenys. D’ençà de la fi de l’obligació de portar mascareta al carrer, els establiments han detectat una pèrdua de l’interès dels ciutadans per l’estètica de la peça que protegeix de la covid-19. Davant d’aquest fet, alguns negocis han retirat el complement dels aparadors i dels taulells.

«Actualment, en venem molt poques. En veure que gairebé ningú ens les demana, vam decidir deixar-les d’exposar i ara les tenim al magatzem», explica l’encarregada d’El Petit Capritx de Manresa, Carlota Martínez. Una situació ben diferent de la de fa un any, «quan les mascaretes eren una novetat a les botigues i la gent s’aturava a contemplar els diferents dissenys», recorda. «Amb el temps, l’interès pel producte ha perdut força, probablement pel cansament dels ciutadans envers la pandèmia, que ja fa més d’un any que dura», destaca.

A l’establiment Iglesias Moda de Manresa també han notat un descens en les vendes. «L’any passat se’n dispensaven moltes, però, en aquest moment, la venda és residual», assenyala el responsable de la botiga, Valentí Cardona. També comenta que, durant un temps, les mascaretes eren un reclam més, «i sempre lluïen a l’aparador al costat dels conjunts de roba», ressalta. De mica en mica, però, han quedat en un segon pla, «ja que la gent ja no busca tant l’estètica d’aquest complement, ara que ja no és obligatori dur-la pel carrer».

En la mateixa línia s’expressa David Augé, al capdavant de La Creadora de Manresa, que ha estat testimoni de l’evolució de la demanda del producte d’ençà que va arribar a la botiga. «Abans en podíem vendre una vintena la setmana, i ara si en venem quatre o cinc ja és molt», afirma. En el seu cas, les mascaretes de diferents tons i formes continuen exposades al taulell de la botiga. «De tant en tant en venem alguna, però la gent ja no ve expressament a buscar-les com fa uns mesos», remarca.

Tot i això, sosté que l’únic àmbit on encara es manté força la demanda de mascaretes és el de les cerimònies. Una sensació que comparteixen la majoria de responsables de les botigues que disposen de peces de roba més festives. «Quan una persona es queda un vestit per assistir a una cerimònia se sol quedar una mascareta a joc», apunta Augé. En aquest sentit, considera que, fins que les mascaretes continuïn sent obligatòries en espais interiors, «la demanda, encara que sigui més petita, persistirà».