L’Afganistan va començar el dia ahir per primera vegada en gairebé dues dècades sense la presència de les tropes dels Estats Units al seu territori, una nova etapa per al país sota un règim talibà que avança en la formació d’un govern regit per la xaria o llei islàmica, mentre continuen les amenaces terroristes.

L’últim avió estatunidenc va partir abans de la mitjanit de dilluns a dimarts de l’aeroport de Kabul, de manera que v a completar el procés de retirada de les forces estrangeres després de vint anys d’ocupació al país, i desfermant l’eufòria dels talibans, que van festejar aquest moment històric amb trets a l’aire.

«A mitjanit de l’Afganistan, l’últim grup de soldats estatunidencs va sortir de l’aeroport de Kabul. Es va completar així la retirada de les forces estatunidenques i el nostre país i els afganesos han aconseguit la seva plena independència», va afirmar a Efe un dels principals portaveus dels talibans, Qari Yusuf Ahmadi.

Tant la capital com la majoria de les principals ciutats del país van ser testimonis de massius trets a l’aire, que es van prolongar gairebé una hora, i van crear escenes de pànic entre la població.

El Departament de Defensa dels Estats Units va aclarir ahir que els equips que han quedat abandonats a Kabul després del replegament definitiu de tropes està «inutilitzat», després que els mitjans locals hagin difós imatges dels talibans entrant a l’aeroport i fins i tot a bord d’aeronaus nord-americanes. «Poden inspeccionar tot el que vulguin. Poden mirar-ho, però no poden fer que voli», va explicar en declaracions a la CNN el portaveu del Pentàgon, John Kirby, davant les imatges que arribaven des d’alguns dels hangars ja deserts de militars en l’Aeroport Internacional Hamid Karzai.

Així, va assenyalar que tant els equips aeris com terrestres han quedat «inutilitzats», a excepció de camions i elevadors que van ser necessaris per mantenir l’aeroport operatiu fins justs abans de completar l’evacuació.

Els talibans ataquen el Panjshir, l’últim reducte contra la insurrecció

És l’única de les 34 províncies afganeses que no es troba sota el control dels islamistes

Els talibans van llançar des d’anit diversos atacs contra la regió del nord de Panjshir, l’única de les 34 províncies afganeses que no es troba sota control dels islamistes, encara que les tropes d’aquest reducte contra la insurrecció, que mai va ser ocupat abans, van aconseguir repel·lir l’ofensiva.

«Els talibans han dut a terme, des de l’oest del Panjshir, diversos atacs contra les nostres tropes, però tots han estat rebutjats», va assegurar ahir en un comunicat Fahim Dashti, portaveu del conegut com a Front Nacional de Resistència del Panjshir, format per les tropes i el Govern regional.

Durant els atacs, va afegir el portaveu, els talibans van tenir nombroses baixes, amb uns 30 insurgents morts, 15 ferits i també «diversos van ser capturats amb vida».

Un triomfalisme que no comparteixen, no obstant això, els talibans, que van assegurar que havien llançat diversos atacs contra la província i havien aconseguit uns quants avanços.

«Les operacions contra el Panjshir estan dirigides per Qari Fasihuddin, l’adjunt de la comissió militar» dels talibans, que també és de l’ètnia tadjika predominant en aquesta regió i que procedeix de la província nord-oriental de Badakhshan, va explicar una de les dues fonts insurgents consultades per Efe, que van demanar l’anonimat.

Els talibans van anotar que encara que posseeixen la capacitat militar de capturar per la força la vall del Panjshir, situada a uns 150 quilòmetres al nord de Kabul, encara esperen que prosperin les negociacions per aconseguir posar fi a la disputa de manera pacífica.