El papa Francesc ha afirmat en una entrevista a l’emissora COPE que la clau sobre el tema de l’independentisme de Catalunya és que Espanya «ha de fer un pas de reconciliació amb la seva pròpia història».

En la seva intervenció d’una hora i mitja, li han preguntat pel referèndum sobre la independència a Catalunya, i Francesc ha explicat que «hi ha països d’Europa que estan avui dia fins i tot en procés d’independència, com Kosovo», però que «són fets històrics que estan caracteritzats per una sèrie de particularitats». «El més clau en aquest moment a qualsevol país que té aquest tipus de problemes, és preguntar-se si s’han reconciliat amb la seva pròpia història», ha afirmat.

La clau: comunicació i pacificació

«Jo no sé si Espanya està totalment reconciliada amb la seva pròpia història, sobretot la història del segle passat. I si no ho està, crec que ha de fer un pas de reconciliació amb la pròpia història, la qual cosa no vol dir claudicar de les postures pròpies, sinó entrar en un procés de diàleg i de reconciliació; i, sobretot, fugir de les ideologies que són les que impedeixen qualsevol procés de reconciliació», ha assegurat.

El papa ha afegit que l’expressió «unitat nacional» és fascinant, però «que mai es valorarà sense la reconciliació bàsica dels pobles». També ha afirmat que qualsevol govern «sigui del signe que sigui, ha de fer-se càrrec de la reconciliació i veure com porten endavant la història com a germans i no com a enemics, o almenys amb aquest inconscient deshonest que em fa jutjar l’altre com a enemic històric».

Possible viatge a Santiago, però no a Espanya

El papa Francesc també ha confirmat que té previst, a més del viatge a Glasgow, per a la cimera del clima COP26, visites a Xipre, Grècia i Malta i, sobre una possible visita a Espanya, ha declarat que va prometre al president de la Xunta de Galícia (Alberto Núñez Feijóo) que s’ho pensaria.

«O sigui, no el vaig treure d’una agenda eventual», ha aclarit, però ha confirmat que a Europa visita només els països petits i que, si va a Santiago, «va a Santiago, però no a Espanya, que quedi clar». Perquè la seva opció fins ara de viatge a Europa «són els països petits» i va recordar que va ser a «Estraburg, però no a França».

Va revelar que «un dels moments més feliços» del seu pontificat va ser quan, per a un acte, van arribar al Vaticà tots els caps d’Estat o Govern de la Unió Europea. «No en faltava cap i ens vam fer una foto a la Capella Sixtina. D’això, no me n’oblido. No podem anar enrere. Va ser un moment de crisi i la UE hi va reaccionar bé. Malgrat les discussions, va reaccionar bé. Hem de fer el possible per salvar aquesta herència. És un llegat i és una tasca», ha conclòs.