Segueix-nos a les xarxes socials:

Una tercera boca al Cumbre Vieja escup una nova colada

El nou flux volcànic discorre paral·lel al principal i es dirigeix al mar

La lava passa per zones de l’illa de La Palma que no s’havien vist afectades

Una tercera boca al Cumbre Vieja escup una nova colada

Els científics desplegats a l’illa de La Palma ja vigilen l’aparició d’una nova colada de lava que es va originar dijous a la nit a la zona del con secundari i que discorre cap al mar, paral·lelament a la colada principal.

El director de l’Àrea de Vigilància Volcànica de l’Institut Volcanològic de Canàries (Involcan), Lucca D’Auria, va indicar en declaracions a Radio Canaria, recollides per Europa Press, que si bé no sembla una colada gaire gran, sí que afecta noves zones. Els científics esperen que no sigui una colada gaire extensa i que no tingui una vida gaire llarga. D’Auria va indicar que aquesta evolució del camp de lava és normal i té un comportament que depèn molt de la temperatura, per això si un costat de la colada es refreda, es pot alentir, haver-hi un encavalcament de colades, un trencament de bretxes i la colada pot sortir per una altra banda. D’Auria va afegir que és una evolució contínua que no és possible preveure a curt o mitjà termini. Només es pot monitorar la situació i fer previsions quan hi hagi nous canvis com aquest, però fins que no se sobrevoli la zona no se sabrà quina és l’extensió, la velocitat i la dinàmica d’aquest nou flux.

En principi, es va parlar de dues colades, que es dirigeixen cap a l’oest i formades a les 02.30 hores d’ahir al nord del con principal del volcà, en erupció des del 19 de setembre, segons va informar l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME).

En un vídeo fet públic a les xarxes del CSIC s’assenyala que les noves colades avancen per dos barrancs i la pregunta és si convergiran amb la principal. Segons alguns vulcanòlegs, hi ha una nova boca a la part posterior del con secundari, la tercera, i l’activitat sísmica al sud de l’illa continua activa. Les autoritats confien que la nova colada s’uneixi a la que ja ha arribat al mar.

Prem per veure més contingut per a tu