El Tribunal Constitucional de Polònia ha dictaminat que la constitució del país està per sobre del dret de la Unió Europea. Arran d'una pregunta del primer ministre polonès Mateusz Morawiecki, l'alt tribunal ha declarat inconstitucional les disposicions dels tractats europeus, qüestionant la primacia de les normes de la UE per sobre de les legislacions dels estats membres. La sentència s'ha aprovat aquest dijous amb una majoria de vots i dues opinions discrepants entre els 14 jutges de la sala, segons informa la premsa polonesa. La decisió del TC polonès suposa un nou desafiament a la UE per part de Polònia.

"La primacia del dret constitucional sobre altres fonts del dret prové directament de la Constitució de la República de Polònia. Avui, un cop més, això ha estat confirmat pel Tribunal Constitucional", ha dit el portaveu del govern, Piotr Müller en un missatge a les xarxes socials.

Xoc amb la UE

La UE va activar el 2017 un procediment sancionador contra Polònia perquè, segons la Comissió Europea, la reforma judicial del govern ultraconservador de Llei i Justícia (PiS) vulnera la separació de poders i posa en risc l'estat de dret. Tanmateix, l'executiu de Morawiecki no ha fet marxa enrere i acumula una sèrie de condemnes del Tribunal de Justícia de la UE i del Tribunal Europeu de Drets Humans per la intervenció política en la judicatura.

Al setembre, Brussel·les va elevar el to contra Varsòvia per no acatar les decisions del TJUE i va exigir al mateix tribunal amb seu a Luxemburg que imposi al país una multa diària fins que ho faci. Al juliol, el TC polonès va declarar inconstitucionals unes mesures cautelars del TJUE per suspendre el règim disciplinari del Tribunal Suprem polonès.

La sentència d'aquest dijous és un nou revés del TC a l'ordenament jurídic de la UE. Brussel·les qüestiona la independència d'aquest tribunal perquè el govern del PiS va canviar les lleis per col·locar-hi nous jutges.