ERC ha registrat diverses iniciatives al Congrés en què qüestiona la desfilada militar del 12 d'octubre a Madrid, amb motiu de la celebració del Dia de la Hispanitat. Els republicans han portat a la cambra baixa una proposició no de llei que insta el govern espanyol a suprimir les desfilades militars o qualsevol altre acte o cerimònia "que suposi una despesa supèrflua d'exhibició militar". També proposen suprimir les celebracions públiques del Dia de les Forces Armades així com retallar el pressupost del Ministeri de Defensa destinat a aquestes finalitats i dedicar-ho a polítiques socials.

Els republicans critiquen que la quantitat de recursos destinats a les desfilades "ha anat en augment sota el mandat de l'executiu socialista" i diuen que el del 12-O de 2019 va costar 912.536 euros. "Tot i que les últimes dues edicions del Dia de la Hispanitat i del Dia de les Forces Armades han estat molt més austeres" per la pandèmia, "resulta immoral el manteniment d'una despesa supèrflua com aquesta" en el context actual, defensa ERC.

En una bateria de preguntes, els republicans demanen al govern espanyol quin és el pressupost destinat a la desfilada d'enguany. També pregunten sobre la previsió pressupostària per als pròxims anys i consideren que és "prioritari per a la ciutadania" en un context de pandèmia.

A banda, ERC ha registrat una altra bateria de preguntes sobre l'increment de fins a 522 militars a Catalunya des de l'1-O de 2017 i l'impacte de la seva presència. "Com destinar més militars a Catalunya afavoreix el diàleg entre el govern espanyol i el govern de la Generalitat?", qüestionen els republicans.