La Conferència Mundial del Clima de Glasgow, la COP26, va arrencar ahir amb el seu primer ple enmig d’una crida a l’ambició, especialment als països desenvolupats, en els objectius de reducció d’emissions de CO₂ per preservar el futur de la població del planeta.

La cerimònia d’obertura oficial, retardada al voltant d’una hora, va començar amb un minut de silenci en honor a les víctimes de la pandèmia de coronavirus. El president de la COP26 i ministre britànic per al Desenvolupament Internacional, Alok Sharma, va procedir després a subratllar la importància de la conferència per complir els objectius establerts en l’Acord de París del 2015, inclosa la limitació de l’escalfament global a un màxim d’1,5 °C per sobre dels nivells de l’era anterior a la industrialització. «Aquesta COP és la nostra última i millor esperança per mantenir aquests 1.5 (graus) al nostre abast. Aquesta conferència internacional ha de complir les expectatives», va declarar el ministre.

Per la seva banda, la secretària executiva de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, va destacar els assoliments dels dos últims anys. «Hem mantingut el procés en marxa. No hem deixat que la pandèmia s’interposi en el camí per abordar el problema més crític al qual s’enfronta aquesta generació i les futures. Som aquí gràcies a vostès i al seu treball. Des del fons del meu cor, gràcies», va dir Espinosa des de Glasgow. Espinosa va advertir que «ens trobem en un moment crucial de la història». «La humanitat s’enfronta a diverses opcions dures però clares. O bé optem per aconseguir una reducció ràpida i a gran escala de les emissions per mantenir l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5 °C, o bé acceptem que la humanitat s’enfronta a un futur ombrívol en aquest planeta», va assenyalar. «O bé optem per impulsar els esforços d’adaptació per fer front als desastres climàtics extrems actuals i crear resiliència per fer front als impactes futurs, o acceptem que més persones moriran, més famílies sofriran i més danys econòmics es produiran», va augurar. «O bé reconeixem que seguir com fins ara no mereix el preu devastador que estem pagant i fem la transició necessària cap a un futur més sostenible, o acceptem que estem invertint en la nostra pròpia extinció», va afegir.

En aquesta situació, Espinosa va assegurar que «l’èxit en la COP26 és totalment possible». «L’informe de síntesi de l’ONU sobre el canvi climàtic, recentment actualitzat, mostra que les emissions continuen augmentant. Aquesta és la mala notícia. La bona notícia és que també va mostrar que per a aquells països que proporcionen contribucions determinades es preveu que les emissions disminueixin per al 2030», va indicar. «Però necessitem encara més ambició i que tots els països se sumin, especialment els majors emissors del G20, responsables del voltant del 80% de les emissions mundials», va apel·lar.

A invitació de Nacions Unides, representants d’uns 200 països discutiran durant quinze dies a la ciutat escocesa, amb la presència de més de 25.000 periodistes acreditats, els mètodes que necessita la humanitat per contenir en la mesura que sigui possible l’acceleració de l’escalfament global. Temes com l’emissió dels gasos de metà, la reglamentació per analitzar els progressos en el marc de l’Acord de París i la protecció dels boscos s’integren en la sensació d’urgència que es respira en la cimera: una enquesta d’opinió de l’ONU apunta que el 64% de les persones creu que el canvi climàtic és una emergència i que la COP26 és l’«última oportunitat» per frenar-lo. La Terra ja s’ha escalfat al voltant d’1,1 °C en comparació amb els nivells preindustrials. A Alemanya, per exemple, l’escalfament ja és d’1,6°. A París, fa sis anys, la comunitat internacional va acordar limitar l’escalfament global a un màxim de 2 °C, o millor a 1,5°. No obstant això, fins ara els plans presentats pels estats disten molt de ser suficients. Aquesta mateixa setmana, la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha coincidit amb l’ONU que la COP26 és «el moment de la veritat», i ha demanat que l’ambició dels participants es demostri des del primer panell de la conferència.