La titular del jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona ha obert una investigació a l’exconseller de Presidència Francesc Homs per adjudicar presumptament contractes i subvencions a dit per a la projecció internacional de Catalunya, entre d’altres, a una fundació afí a CDC.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, la jutgessa instructora obre una peça separada per imputar Homs, al marge de la causa en la qual està investigat l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva i una desena de càrrecs de la Generalitat, acusats de malversar gairebé un milió d’euros per «internacionalitzar» el procés mitjançant contractes arbitraris.

La magistrada, en contra de l’opinió de la Fiscalia, considera que les adjudicacions suposadament delictives que s’atribueixen a Homs no estan vinculades a la presumpta utilització «anòmala» de fons públics per a la promoció exterior del procés per la qual són investigats la resta de càrrecs del Govern.

Homs, que va ser conseller i secretari general de Presidència al govern d’Artur Mas, figurava entre els càrrecs de la Generalitat als quals la Fiscalia va denunciar, sobre la base d’un informe del Tribunal de Comptes, per malversar fons per a la promoció exterior del procés.

La jutgessa va decidir arxivar part d’aquesta denúncia -la que afectava Homs, entre d’altres, i seguir endavant amb la investigació a una desena d’alts càrrecs dels governs d’Artur Mas i de Carles Puigdemont contra els quals també es va querellar la Fiscalia.

No obstant això, el ministeri públic va recórrer la decisió de la instructora davant l’Audiència de Barcelona, que li va ordenar obrir una investigació sobre les adjudicacions vinculades a Homs.

La Fiscalia acusa l’exconseller de suposades irregularitats en tres contractacions vinculades a la projecció internacional de Catalunya que es van formalitzar entre els anys 2011 i 2012, quan era secretari general del Departament de Presidència.