El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va denunciar ahir que els nens catalans pateixen a les aules un «apartheid lingüístic» i va exigir al Govern que presenti recurs d’inconstitucionalitat per suspendre el decret del Govern que segons el seu parer pretén incomplir la sentència del 25% de classes en castellà.

El president dels populars va denunciar en una entrevista a Onda Cero el «desequilibri» entre l’ensenyament del català i el castellà i una «discriminació» en favor de l’independentisme, i va acusar l’Executiu de sentir-se «còmode» amb el fet que «en una part del territori nacional s’incompleixi la llei» i el PSC de buscar argúcies «legals» perquè «no es compleixi la llei». També va acusar el Govern de Catalunya de «tornar a ballar-la» després del procés i buscar ara un «procés lingüístic» per fer un «apartheid linguístic» en què no es respecta el dret dels alumnes ni dels pares mentre el «president del Govern mira cap una altra banda».

Davant la falta d’un recurs del Govern de Pedro Sánchez, que té potestat de suspendre el decret, el PP presentarà recurs d’inconstitucionalitat quan el decret s’hagi tramitat i Feijóo va esmentar «sancions pecuniàries en col·legis que es neguen a complir la legislació». Sobre el concepte de nacionalitat, Feijóo va al·ludir a l’article dos de la Constitució i als estatuts d’autonomia de Galícia, Catalunya, Euskadi i Andalusia, i va carregar contra Ciutadans per «esquinçar-se les vestidures» davant aquesta expressió i pretendre modificar ara la Carta Magna. Segons els seu parer, donar aquest debat a un independentisme «que mai ha manat tant» és de «una ingenuïtat aclaparadora».

Nombroses veus es van alçar ahir contra les afirmacions de Feijóo. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va qualificar de «baixesa política i moral inadmissible» que el president del PP, comparés l’apartheid amb les escoles catalanes. Per la seva banda, el líder del PSC, Salvador Illa, va dir que Feijóo està apostant per «seguir en la confrontació» després de les seves declaracions sobre la situació de la llengua a Catalunya.