El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno va acordar ahir deixar en llibertat provisional el capità del Villa de Pitanxo, el pesquer gallec que va naufragar el febrer a Terranova ( Canadà), si bé li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir del país.

El magistrat va seguir el criteri de la Fiscalia de l’Audiència Nacional al no apreciar risc de fuga i per l’«arrelament» del capità a Espanya, i en considerar que l’ingrés en presó provisional que sol·licitaven els familiars d’una de les 21 víctimes -una de Gran Canària-, és una «mesura de caràcter excepcional». El jutge va assenyalar en la resolució que corresponen «mesures menys oneroses», i va acordar deixar-lo en llibertat provisional amb l’obligació de comparèixer cada quinze dies al jutjat més pròxim, la retirada del passaport i la prohibició de sortir del país, cosa que a la pràctica li impedeix tornar a embarcar-se, que és el que volien els familiars de les víctimes.

El jutge ha adoptat mesures cautelars després de prendre declaració als tres únics supervivents de la tragèdia: el capità, Juan Padín, com a investigat; el seu nebot, Eduardo Rial, i el mariner ghanès Samuel Kwesi, com a testimonis. Les discrepàncies entre aquest últim i els altres dos supervivents se situen en l’origen de la investigació.