L'OTAN celebra aquesta setmana a Madrid una cimera "històrica" per refer la seva estratègia militar i encarar el futur de la guerra a Ucraïna. Ara que el conflicte s'allarga entrant en el cinquè mes d'enfrontaments, els líders de l'aliança es reuniran per abordar els reptes de seguretat i les conseqüències geopolítiques que suposa la invasió russa del país. "Espero que sigui una cimera transformadora. L'amenaça de Putin contra Ucraïna és la més urgent", ha defensat el secretari general de l'OTAN pocs dies abans de la cita. Mentre Turquia manté el vet a l'entrada de Finlàndia i Suècia, aigualint les esperances d'obtenir la llum verda a Madrid, el govern espanyol busca introduir un altre flanc d'interès per a l'OTAN: la seva frontera sud.

Stoltenberg ha promès que s'adoptaran decisions "importants" relacionades amb la inestabilitat al nord d'Àfrica i al Sahel. Un aspecte que recobra importància a Espanya arran de la mort d'almenys 37 persones en un intent d'entrada a Melilla el divendres.

Amb tot, Ucraïna serà l'epicentre de la cimera, que comptarà amb la presència del president dels Estats Units, Joe Biden, que es reunirà dimarts per primera vegada amb el president espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa.

Més de 40 de líders mundials

La guerra ucraïnesa ha reactivat l'organització atlàntica -Macron deia el 2019 que l'OTAN estava en mort cerebral- i ha situat la cimera de Madrid com una cita crucial per definir els objectius de la pròxima dècada i preparar-se per a un llarg conflicte amb Rússia, que ja està provocant una forta inflació i afectant el subministrament global d'energia i aliments.

A la trobada, que tindrà lloc dimecres 29 i dijous 30 de juny al recinte firal d'IFEMA, hi participaran 44 delegacions internacionals i més de 5.000 persones. Sobre la taula hi haurà altres aspectes estratègics com la contenció de la Xina, i també el vell compromís dels estats membres d'augmentar la seva despesa militar fins a assolir un 2% del PIB.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, serà un dels protagonistes destacats de la reunió. En les jornades prèvies s'havia especulat sobre la seva visita a Madrid, però per ara només s'ha confirmat la seva intervenció per videoconferència durant la sessió inaugural. Sí que hi assistirà presencialment una delegació del seu govern. Ucraïna serà l'eix de les dues jornades de treball i de les conclusions d'aquesta cimera, on també s'abordarà la integració de Finlàndia i Suècia per ara vetada per Turquia.

Per a l'ocasió el govern espanyol ha activat un fort desplegament de seguretat, amb més de 10.000 efectius en un Madrid blindat. El recinte d'IFEMA tindrà un perímetre de seguretat, no s'hi podrà accedir a peu -s'habilitaran autobusos llançadora- i la parada de metro més pròxima estarà tancada. A més, el govern espanyol recomana a la ciutadania que durant aquells dies faci només els desplaçaments "imprescindibles", que eviti l'ús del vehicle privat i que es teletreballi sempre que sigui possible.

L'espai de la cimera ocuparà 54.000 metres quadrats. El centre internacional de premsa tindrà més de 14.000 metres quadrats amb capacitat per a 1.300 periodistes i amb 13 sales de premsa. El govern espanyol estima que el cost d'organitzar la cimera és d'uns 50 milions d'euros.

Agenda de la cimera

La primera sessió de la cimera de l'OTAN de dimecres 29 al matí estarà dedicada a Ucraïna amb la intervenció de Zelenski per videoconferència. Per molt que Zelenski no estigui físicament a Madrid, sí que s'hi desplaçarà una delegació d'aquest país amb la presència del ministre d'afers exteriors i de l'ambaixadora d'Ucraïna davant l'OTAN.

A la tarda tindrà lloc una sessió sobre reptes globals en la qual estaran presents Suècia i Finlàndia, que han sol·licitat recentment adherir-se a l'aliança atlàntica. Fonts del govern espanyol han reiterat que Espanya dona un "suport ferm" a les seves sol·licituds i han desitjat que es desbloquegi "al més aviat possible" el bloqueig de Turquia.

Fa dues setmanes, Stoltenberg ja va refredar les expectatives assegurant que la cimera de Madrid "mai ha estat un termini" per acceptar les peticions d'entrada dels dos països escandinaus. Ankara pretén allargar les negociacions i pressiona Suècia i Finlàndia perquè modifiquin la seva posició respecte als kurds i aixequin l'embargament d'armes a Turquia.

Unitat europea

Dimecres al vespre tindrà lloc un sopar euroatlàntic entre els membres de l'OTAN i els de la Unió Europea al Museu del Prado. Hi estan convidats tots els aliats de l'aliança atlàntica així com els membres de la UE, també els que no són membres de l'OTAN. Després que el club europeu hagi concedit l'estatus de país candidat a Ucraïna, l'aliança atlàntica busca projectar una imatge "d'unitat" davant la Rússia de Vladímir Putin, que ha alertat Brussel·les de les "conseqüències negatives" d'una decisió que titllen "d'esclavització política".

Fonts de Moncloa remarquen que aquesta mena de sopar és inèdit i tindrà lloc per "iniciativa de Sánchez", ja que l'estat espanyol cerca la "complementarietat d'ambdues organitzacions" i la veu com una possibilitat de ser "més forts". El govern espanyol també aposta per mirar cap al sud i el dijous es dedicarà una sessió per abordar la relació de l'OTAN amb el nord d'Àfrica i el Sahel. Des de la Moncloa es posa èmfasi en la importància d'aquesta cimera que té lloc en un "moment molt especial i difícil".

Un cop finalitzi la cimera, previsiblement cap al migdia del dijous, hi haurà les habituals rodes de premsa de balanç dels diversos líders de l'OTAN. També s'espera que es faci públic el nou full de ruta de l'aliança per a la pròxima dècada, l'anomenat Concepte Estratègic.

Full de ruta de l'OTAN

Des de finals de la Guerra Freda, l'OTAN revisa cada deu anys, aproximadament, la seva estratègia de seguretat per adaptar-se militarment a les amenaces que afronten els seus 30 estats membre. Veient com s'enquista la guerra a Ucraïna, l'aliança atlàntica prepara un reforç més permanent del flanc oriental amb un model de tropes preassignades sense desplegament al terreny. La idea és consolidar un nou model militar més flexible i capaç d'actuar ràpidament per terra, mar i aire a l'est d'Europa, però també al ciberespai. I més enllà.

Washington assegura que el nou Concepte Estratègic inclourà una referència a la Xina i les preocupacions que genera per a la seguretat de l'aliança. El darrer document, adoptat a la cimera de l'OTAN a Lisboa del 2010, no menciona el gegant asiàtic.

Darrerament, EUA ha pressionat els socis europeus per considerar el règim xinès com una amenaça. De fet, la Xina va robar el protagonisme a Rússia en la cimera de l'any passat a Brussel·les, on els líders de l'aliança van declarar l'actitud xinesa com "un desafiament sistèmic a l'ordre internacional i a àrees rellevants per la seguretat" de l'OTAN.

A la trobada de Madrid, el govern espanyol reclamarà als aliats que també cataloguin la "immigració irregular" com una "amenaça híbrida" i que l'OTAN presti més atenció al flanc sud d'Europa.

Crítiques d'entitats pacifistes

Entitats pacifistes han criticat la cimera i la plataforma 'OTAN no Madrid' va convocar una manifestació diumenge 26 de juny al migdia a Atocha en protesta. Els convocants de la concentració consideren que la cimera "tira més llenya al foc" a una "deriva bel·licista asfixiant".

Agenda bilateral de Sánchez

En paral·lel a la cimera, Sánchez mantindrà una agenda de trobades bilaterals amb líders mundials entre les quals destaca la que tindrà amb el president dels Estats Units, Joe Biden, dimarts 28 a la tarda al Palau de la Moncloa. El cap de l'executiu espanyol també rebrà els líders d'Austràlia, Nova Zelanda, Islàndia i el Canadà.