Pep Guardiola, Beth Rodergas i Pere Casaldàliga són alguns dels noms públics més famosos de la Catalunya central. Un mapa interactiu, que ha estat creat pel geògraf finlandès Topi Tjukanov, dona a conèixer qui és «la persona més notable de cada municipi» d’arreu del món. L’eina, anomenada Notable People, permet fer una exploració pel globus terraqüi i descobrir quin nom destaca a cada localització segons diferents paràmetres de la Wiquipedia, principalment les consultes fetes a les pàgines de cada personatge.

A Manresa, el nom més popular és el de l’actriu Asunción Balaguer. A la resta de municipis del Bages destaquen els perfils de l’entrenador de futbol Pep Guardiola, a Santpedor, la cantant Beth Rodergas, a Súria, i l’actriu Mont Plans, a Artés. Els religiosos Antoni Maria Claret, Pere Casaldàliga i Josep Maria Guix Ferrers són les figures més representatives dels pobles de Sallent, Balsareny i Cardona, respectivament. D’altra banda, el ciclista Jordi Simón destaca a Navàs, mentre que el religiós, periodista i cineasta Lluís Espinal Camps ho fa a Sant Fruitós de Bages, i el geògraf Joan Cadevall a Castellgalí.

Asunción Balaguer en la funció "El temps és un somni", el 2012 al Kursaal

Fora del Bages, destaquen perfils de l’àmbit artístic. La figura del pintor Francesc Ribalta sobresurt a Solsona i el músic Jordi Savall ho fa a Igualada. A Berga és protagonista el nom de l’escriptor i empresari Ramon Vinyes, i a Puigcerdà guanya en popularitat el pintor Pere Borrell del Caso. Rafael Casanova, conseller en cap de Barcelona durant el setge borbònic de la guerra de Successió, és el personatge més notori a Moià.

L’eina ha estat creada utilitzant dades externes de la Wikipedia. Aquestes dades s’han processat per mostrar només una persona per a cada ubicació geogràfica única amb el rang de notorietat més alt. Per això en molts casos pot sorprendre que la persona que en un primer moment podria semblar més coneguda d’un lloc concret no aparegui perquè n’hi ha una altra que és més destacada a la famosa enciclopèdia en línia. Per filtrar la recerca i aconseguir un resultat més ajustat, i per poder descobrir altres personatges del municipi, al mapa creat per Tjukanov podem seleccionar fins a quatre tipus de variables en funció de què fa famós aquell personatge: en esports o jocs, al món cultural, quant a lideratge (polític o social) o en ciència i recerca.

Personalitats de les nostres comarques

Els noms més destacats a Catalunya i a l’Estat

Perfils del sector cultural i esportiu dominen el mapa de Catalunya. Els personatges més destacats són, d’una banda, dos pintors de fama mundial –Joan Miró, el més notable de Barcelona, i Salvador Dalí–, un arquitecte amb la mateixa rellevància internacional –Antoni Gaudí–; i per un altre, dos futbolistes del FC Barcelona, el santpedorenc Pep Guardiola i Carles Puyol.

També hi ha casos curiosos com que Raúl Tamudo sigui més destacat que el mediàtic polític d’ERC Gabriel Rufián a Santa Coloma de Gramenet. Que el Masnou és territori de Ricky Rubio i a Badalona lidera la figura de Xavier García Albiol, seguit per la cupaire Dolors Sabater. I que a Vilassar de Mar es continua recordant la figura d’Ernest Lluch.

Pel que fa al conjunt de l’Estat, hi ha poques sorpreses amb la figura més destacada: és el pintor malagueny i creador del cubisme Pablo Picasso. Amb un primer zoom ens apareixen el dictador Francisco Franco i el pintor aragonès Francisco Goya. Si ens aproximem més, se’ns presenta un tercer pintor d’exposició internacional –Salvador Dalí– i la primera figura esportiva destacada al mapa és la de Rafa Nadal.

Però la característica més genial d’aquest mapa virtual és la d’anar viatjant pel globus i descobrint moltes més curiositats dels perfils més representatius de tot el món.