Ucraïna «va pel bon camí» per integrar-se a la Unió Europea (UE). Aquest és el principal missatge que va transmete ahir la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, en la seva tercera visita a Kíiv des de la invasió russa el 24 de febrer.

«Haig de dir que el procés d’adhesió [d’Ucraïna a la UE] va pel bon camí. És impressionant veure la velocitat, la determinació i la precisió amb què avancen», va declarar Von der Leyen en una roda de premsa amb el president Volodímir Zelenski després de la reunió mantinguda per tots dos dirigents.

Von der Leyen va dir que no cal demanar a Ucraïna que «acceleri» el procés d’integració a la UE perquè és una cosa que ja fa, però va apuntar que el país ha de continuar treballant per recuperar la seva activitat comercial i els seus ingressos amb la finalitat d’integrar-se eventualment en el mercat únic comunitari.

La presidenta va visitar Kíiv després de pronunciar dimecres davant el Parlament Europeu el seu discurs sobre l’Estat de la Unió, al qual va assistir com a convidada la primera dama ucraïnesa, Olena Zelenska. Va destacar assoliments com haver pogut connectar Ucraïna a la xarxa elèctrica europea en només dues setmanes. Des de llavors el país eslau proveix la UE d’electricitat, que permetrà a Kíiv tenir ingressos constants.