El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a la Conselleria d'Educació de la Generalitat i a la direcció de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar "adoptar les mesures necessàries per preservar la protecció i intimitat" de la família que va denunciar el projecte lingüístic del centre.

En una providència, el tribunal també afirma que són el departament i la direcció els responsables de preservar "la normal convivència i el pacífic desplegament de l'entorn educatiu".

El TSJC va fixar un 25% de castellà en el grup del menor, en resposta a la denúncia de la família, que demanava un 50% d'escolarització en aquesta llengua.

Aquest divendres a la tarda el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc) i el sindicat Intersindical·Csc han convocat una manifestació prop del centre, en rebuig a la sentència.

Fiscalia investiga amenaces a la família

Aquesta situació es dona el mateix dia en què la Fiscalia Provincial de Barcelona ha obert diligències per investigar missatges difosos a través de les xarxes socials contra la família del nen de cinc anys que va demanar més classes en castellà a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, segons ha avançat el diari 'El Mundo'. Apedregar la casa de la família del nen o aïllar el menor a l'escola són alguns dels comentaris ofensius que alguns perfils han publicat a les xarxes socials arran de la polèmica lingüística.

Tant l'associació Hablamos Español com Vox ho han portat davant la justícia i la Fiscalia analitza ara si aquests continguts poden ser constitutius d'un delicte d'incitació a l'odi o discriminació.

La comunitat educativa, per la seva banda, treballa perquè la disputa jurídica i política no arribi a les aules i a l'entorn escolar. Evitar la tensió és, de fet, una de les obsessions que ha expressat amb més vehemència el Departament d'Educació i l'AMPA de l'escola.

Carrizosa diu que si Cambrai no compleix les sentències "quedarà inhabilitat

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha garantit que portaran el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, a la justícia si no compleix les sentències judicials. "Quedarà inhabilitat i ja està", ha afegit en una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2'. Carrizosa ha carregat contra el Govern per "intimidar" les famílies que voldrien demanar també un 25% en castellà. El president de Cs al Parlament augura que l'any que ve ho demanaran menys famílies perquè no es volen arriscar que els seus fills pateixin "apartheid". Carrizosa ha conclòs que el castellà està sent "menystingut i extripat" de l'ensenyament a Catalunya.

El president del partit liberal al Parlament ha apostat perquè el Govern "adeqüi" el percentatge en castellà a les escoles segons les circumstàncies socials i lingüístiques. I ha posat d'exemple que a una escola de Santa Coloma de Gramenet s'hauria de fixar un percentatge en castellà inferior que a una escola d'Olot. Segons Carrizosa, la Generalitat no està aplicant un "percentatge raonable" segons les circumstàncies lingüístiques.

I, davant d'aquesta situació, avala que els tribunals fixin el percentatge de classes en castellà. "Quin enfonsament lingüístic suposa fer l'assignatura d'història en castellà?", ha preguntat per després afegir que no s'està debatent el model lingüístic perquè aplicar el 25% només suposa fer una assignatura troncal en castellà, com podria ser història o matemàtiques.

"No hi ha cap criteri pedagògic. És tot polític", ha conclòs. Pel que fa a l'argument del Govern, que diu que la resolució judicial fa referència a la llei Wert, que ja no està vigent, Carrizosa ha replicat que el tribunal estableix percentatges sobre la vigència de la constitució espanyola i no sobre una llei educativa. Finalment, el líder de Cs a Catalunya ha qualificat "d'ultres" els qui no volen aplicar les lleis a Catalunya i ho ha emmarcat en un "règim totalitari".