El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assenyalat aquest dimecres que la quarta dosi de la vacuna de la covid-19 a les persones grans "potser pot esperar" perquè els contagis han començat a baixar, després que la Comissió de Salut Pública estatal aprovés aquest nou reforç del vaccí per a majors de 60 anys però sense posar-hi data. "El que és bo és que la vacunació es faci en el moment ascendent [de contagis]", ha afirmat en una visita d'obres a l'Hospital del Mar. Argimon ha confirmat que la setena onada ha arribat "al pic" i ha començat a baixar i que ara cal veure si aquest descens es manté. Sobre les vacunes contra la verola del mico, ha indicat que Catalunya n'ha sol·licitat unes 1.600, aproximadament el 30% de les de l'Estat.

Argimon ha assenyalat que fins ara havien demanat avançar l'administració de la quarta dosi de la vacuna de la covid a les persones més grans -majors de 80 anys- perquè les infeccions estaven pujant i que ara "potser pot esperar" perquè observen "un punt d'inflexió" en les dades de contagis de la setena onada. 

El conseller ha afirmat que a Catalunya s'ha superat el pic de la setena onada. Les dades de Salut mostren una tendència descendent de les infeccions respiratòries agudes (IRA), la majoria per covid-19, en la setmana del 4 al 10 de juliol –informació recollida a la web del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC)-. .

D'altra banda, Argimon ha indicat que el nombre de vacunes contra la verola del mico que han sol·licitat representa prop d'un terç de les que disposarà l'estat espanyol. El titular de Salut ha explicat que algunes de les persones que rebran aquesta vacuna són les que actualment es troben dins el programa de la PrEP -profilaxi preexposició davant del VIH- i que Catalunya és qui més n'assisteix. En els propers dies acabaran de concretar els criteris d'administració de la vacuna, ha dit.

Enderrocament de pavellons per ampliar l'Hospital del Mar

Argimon ha fet aquestes declaracions en una visita a l'Hospital del Mar per conèixer els treballs d'enderrocament dels pavellons, en el marc de la segona fase d'ampliació del centre. En total, s’enderrocaran cinc dels pavellons que formaven part de l'hospital des de la seva inauguració.

Els treballs, que tenen una durada prevista de dos anys, permetran sumar més de 20.000 m2 de superfície al centre, amb 75 llits més en sis noves unitats d'hospitalització. El centre també s'ampliarà amb quatre quiròfans; una nova unitat de cures intensives (UCI); un espai de 1000 m2 destinats al Servei d'Oftalmologia, ara situat a l'Hospital de l'Esperança; una nova farmàcia; la unificació de totes les urgències i altres serveis i un heliport.

L'ampliació de l'hospital es du a terme sense interrompre l'activitat assistencial i aquesta és una de les grans complexitats de l'obra, ha destacat la gerent del Parc de Salut Mar, Olga Pané. La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha destacat que aquest és un hospital "molt lligat a la història de la ciutat".

Les obres van a càrrec de la Unió Temporal d'Empreses (UTE), formada per Acciona, Agefred Group, Serom i Villa-Reyes. Els treballs de construcció de la segona fase del centre tenen un pressupost de més de 70 milions d'euros, en part finançats pel programa REACT-EU dels fons europeus FEDER, com a resposta a la pandèmia de la covid-19.