La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la majoria independentista de la Mesa han reptat avui al Tribunal Constitucional en comptabilitzar verbalment el vot delegat del diputat de JxCat Lluís Puig en les votacions del ple, encara que sense que se sàpiga encara si constarà oficialment en el diari de sessions.

El ple del Parlament arrencava aquest dimecres amb l'expectativa de què farien les forces independentistes quan es produís una primera votació, després de la sentència del TC, que revocava la delegació de vot a l'exconseller, fugit a Bèlgica per l'1-O.

La majoria independentista de la Mesa havia acordat ahir a la tarda mantenir la delegació de vot de Puig, malgrat els advertiments del lletrat major del Parlament.

Desestimades les quatre peticions de reconsideració presentades per PSC, Vox, Ciutadans i PPC, la validació d'un decret llei d'integració de centres educatius ha estat la primera votació en el ple que posava a prova la decisió de desoir al TC.

Abans de produir-se aquesta votació, Borràs ha expressat que "d'acord amb l'acord adoptat per la majoria de la Mesa, el vot de Puig serà afegit al còmput de votació sobre la base del sentit de vot que fixa la portaveu del seu grup parlamentari, que és qui té feta la delegació de vot", en al·lusió a Mònica Salas.

Borràs ha comptabilitzat verbalment el vot delegat, en anunciar de viva veu que el decret ha estat validat per 134 vots a favor; no obstant això, aquest vot no s'ha vist reflectit en el marcador electrònic de la Cambra, que mostrava només 133 vots favorables.

A l'espera de la publicació en els butlletins oficials

El pas següent haurà de ser la publicació de les votacions d'aquest ple en el Butlletí Oficial del Parlament i en els diaris de sessions, cosa que encara és en l'aire, encara que fonts d'ERC i JxCat confien que es produirà finalment.

I és que l'acord de quatre punts subscrit ahir entre els membres d'ERC i JxCat en la Mesa no tan sols contempla mantenir el vot delegat, sinó que també emplaça el fet que la Mesa acordi assumir la responsabilitat de la publicació definitiva de les votacions, per així eximir als funcionaris de possibles conseqüències legals.

Però aquest últim aspecte encara no està tancat, ja que ERC i JxCat van pactar reunir novament la Mesa del Parlament al llarg del ple per acordar definitivament aquesta qüestió, alguna cosa que segons fonts parlamentàries podria produir-se fins i tot al final de les votacions de demà dijous a la tarda.

Qui va advertir ahir als membres independentistes de la Mesa de les possibles conseqüències penals va ser el lletrat major, Miquel Palomares, que va prendre la paraula per alertar de la "il·legalitat" d'aquest acord, segons han confirmat diverses fonts parlamentàries.

Palomares va avisar que desoir al TC podia suposar un delicte de desobediència i d'usurpació de funcions, amb possibles penes d'entre un a tres anys de presó, i va afegir que aquestes podrien veure's fins i tot incrementades si, a més de mantenir la delegació de vot, la Mesa assumia a més la responsabilitat de la publicació oficial de les votacions en el Butlletí Oficial i els diaris de sessions.

Per part de la CUP, en una intervenció a la tarda, la diputada Laia Estrada ha considerat "fantàstic" que la Mesa hagi "defensat" els drets de Puig, però ha reclamat també "valentia" per fer front al Constitucional quan "tomba lleis socials" catalanes.

Vox es querellarà i Ciutadans acudeix al TC

De moment, Vox ha anunciat que es querellarà per desobediència contra els membres de la Mesa en el cas que no es reconsideri la decisió de mantenir el vot de Puig.

I Ciutadans ha registrat un escrit davant el Tribunal Constitucional en el qual demanen que es dedueixi testimoni, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pugui procedir, si s'escau, a exigir responsabilitats per prevaricació i desobediència contra Borràs i altres membres de la Taula.

Cas Borràs: Aragonès li demana "vocació de servei públic"

D'altra banda, la sessió de control al president català ha estat marcada per la situació judicial de Borràs, qui està a un pas de judici per adjudicar a dit 18 contractes menors a un amic quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.

Preguntat sobre aquest tema, Pere Aragonès ha esgrimit la separació de poders per no posicionar-se sobre si Borràs ha de dimitir, però ha suggerit que per preservar "la defensa i el prestigi de les institucions, en el moment concret en què s'hagin de prendre decisions", ell està convençut que "tothom prendrà la que més convingui a la vocació de servei públic".