L’exdirigent birmana Aung San Suu Kyi ha estat condemnada aquest dilluns a quatre anys de presó per incitar disturbis i incomplir les mesures aplicades per contenir la pandèmia de Covid-19, en el primer veredicte emès contra la premi Nobel de la pau des que va ser detinguda després del cop d’estat de l’1 de febrer, segons informa la BBC.

Suu Kyi, considerada la líder ‘de facto’ del Govern deposat, sempre ha negat els càrrecs que se li imputaven, igual com el seu entorn, que ha denunciat també les males condicions de reclusió. La sentència estava programada inicialment per a la setmana passada, però un ajornament d’última hora la va retardar fins aquest dilluns.

Des del cop militar, les Forces Armades han purgat antics funcionaris i han reprimit amb duresa les mobilitzacions socials, fins al punt que ja en serien més de 10.000 les persones detingudes, segons l’Associació de Presos Polítics de Birmània (AAPP).

La mateixa Suu Kyi, de 76 anys, té diversos fronts judicials oberts que podrien traduir-se en penes de presó de diverses dècades, malgrat la pressió dels governs occidentals i les crides de les organitzacions defensores dels Drets Humans.