El ‘Menut’, el segon nanosatèl·lit que el Govern posarà en òrbita formarà part de l’OpenConstellation, una infraestructura satel·lital compartida "sense precedents" que permetrà afrontar reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, segons ha informat el Departament de Territori i Polítiques Digitals. Aquesta infraestructura ha estat creada per Open Cosmos, l'empresa que també s'encarrega del disseny i el llançament del 'Menut'. El projecte neix amb "l’objectiu d’esdevenir la infraestructura global i compartida de satèl·lits d’observació de la Terra més gran del món". El català formarà part de la primera generació de set dispositius que es llançaran i es treballa amb l'objectiu d'arribar a 25 satèl·lits.

En aquest sentit, el Departament de Polítiques Digitals ha assegurat que "algunes de les principals organitzacions espacials d'Europa ja han aportat el primer conjunt de satèl·lits a la constel·lació".

El nanosatèl·lit català ‘Menut’ -amb la Generalitat de Catalunya i l’IEEC com a impulsors-, i el britànic ‘Mantis’ -de l’agència espacial del Regne Unit (UK Space Agency) i l’Agència Espacial Europea (ESA)-, que es posaran en òrbita a finals d'aquest any, seran els dos primers dels 7 satèl·lits que integren la primera generació de l’OpenConstellation.

La infraestructura incorporarà posteriorment nous satèl·lits, a partir de les aportacions de membres actuals i de nous, amb l’objectiu d’arribar a un total de 25 satèl·lits amb la combinació de resolució espacial i espectral que requereix el mercat.

L’anunci d’aquesta infraestructura s’ha fet aquest dimecres a París a la 73a edició de l’International Astronautical Congress, l’esdeveniment espacial més important del món, on Catalunya participa per primera vegada amb un pavelló propi.