A la tercera ha estat la bona. Després de dos intents fallits, Sallent ha estat inclòs en el pla d'ajuts de la Generalitat per a la rehabilitació de barris degradats, el que li permetrà tirar endavant el projecte de millora de tota una àrea situada al costat del Llobregat, des del pont vell fins al nou, que inclou també actuacions al barri de la Rampinya. Una de les intervencions estrella d'aquest pla és la recuperació i transformació de l'antiga fàbrica de Cal Carrera en centre cívic.

El fet que aquest projecte global formi part de les propostes aprovades ahir per la Generalitat dins el programa de la Llei de Barris representa una garantia d'execució, ja que en aquest cas el govern català hi aporta el 75% del total del pressupost i l'Ajuntament (que ha d'assumir-ne el 25% restant) està obligat a materialitzar-lo en un termini de cinc anys.

El projecte que va presentar el consistori sallentí i que finalment ha estat acceptat té dos components principals: la rehabilitació d'antics edificis per a usos públics, i la remodelació de carrers que s'han anat degradant per millorar-ne els serveis bàsics i, en alguns casos, reactivar-los com a zones residencials i de comerç.

Dins del primer objectiu destaca essencialment la rehabilitació de l'antiga fàbrica tèxtil de Cal Carrera com a equipament polivalent, una intervenció de la qual l'Ajuntament en va presentar públicament un avantprojecte el mes de març passat.

Aquesta proposta preveia destinar la planta baixa de l'antiga factoria a sala polivalent i teatre auditori. Es disposaria d'una superfície útil de 1.012 metres quadrats. La sala, condicionada i insonoritzada, disposaria de 337 m2 de platea, amb una capacitat d'unes 400 butaques retràctils per poder deixar la sala lliure quan es requereixi.

Pel que fa a la primera planta, l'avantprojecte que va presentar fa tres mesos el govern sallentí proposa destinar-la a dos usos principals: per a les entitats -despatxos i sales de reunions- i per a actes de petit format com ara conferències i exposicions. L'Ajuntament preveia inicialment que s'hi era inclòs en el programa de la Llei de Barris destinaria a aquest projecte uns 850.000 euros.

Quant a la intervenció en carrers, el més destacat és la remodelació integral de l'antiga carretera, que ara és un de vial urbà, en el tram situat entre tots dos ponts sobre el Llobregat. Anna Maria Fernández, regidora de Governació, ha concretat que el projecte inclou la remodelació de tots els serveis (clavegueram, aigua i llum), l'ampliació de les voreres per dotar-lo d'una imatge més urbana, i el reasfaltat. La millora de la xarxa de clavegueram és un dels aspectes més rellevants, ja que alguns edificis de la zona no aboquen a la xarxa central sinó al riu.

Una actuació de característiques similars es planteja també al passeig del Riu -tot i que, per les seves característiques, no s'asfaltarà- i en tres carrers del barri de la Rampinya: Pont, Concepció i París.