L'expulsió de dues nenes de 8 anys de l'escola municipal de música de Balsareny ha enfrontat els pares de les alumnes afectades amb l'Ajuntament, que les ha fet fora al·legant "un incompliment reiterat dels horaris establerts". Les dues famílies consideren que la decisió s'ha pres "injustament i sense cap motiu coherent", tenint en compte que les nenes han faltat a una part de les classes perquè l'horari els coincideix amb els entrenaments de fit kid que fan a Navàs de cara als campionats d'aquesta primavera.

La problemàtica es remunta a mitjan setembre de l'any passat, en què el gimnàs l'Eix de Navàs va informar dels nous horaris d'entrenament els pares de les dues nenes, atès que se les feia pujar de categoria per entrar al grup de competició. Això els impedia poder assistir als 45 minuts de classe de llenguatge musical dels dimecres a l'escola de música de Balsareny, tot i que podien mantenir les dues hores setmanals restants, entre llenguatge musical, piano i combo.

Davant d'aquesta situació, la direcció de l'escola, amb el vistiplau de la regidoria d'Educació, va comunicar als pares afectats la intenció de donar de baixa les nenes, amb la possibilitat de tornar quan els fos possible a assistir "de forma habitual" a les classes. L'informe al·legava que els horaris de l'escola ja s'havien fixat el juliol (abans que els de l'entrenament), i en aquest sentit, exposava que el fet d'anar a classe "un dia sí i un dia no de manera sistemàtica altera molt la dinàmica i el seguiment dels aprenentatges", entenent que "hi ha d'haver estones "parcialment destinades a reintroduir els continguts que han estat ense-nyats anteriorment". El document afegeix que l'escola ja ha seguit aquest mateix criteri en altres casos d'incompatibilitats horàries.

Els pares al·leguen

Tanmateix, els pares de les nenes, Juan Rivero i Montse Rodríguez, per un costat, i Xavier García i Cèlia González, per l'altre, no hi van estar d'acord i van al·legar contra l'informe, després d'haver intentat pactar amb el centre la manera que les nenes poguessin continuar anant a música. Segons expliquen els pares, haurien exposat com a opcions "pagar una classe a part per tal que la mateixa escola i els mateixos professors els fessin les classes "en un altre horari", o bé "fer-les baixar de nivell", amb la qual cosa evitarien les incompatibilitats horàries amb els entrenaments.

Aquestes demandes s'haurien plantejat a la direcció del centre i, alhora, al regidor d'Educació de l'Ajuntament, Roc Carulla, que ahir no va poder atendre les peticions d'aquest diari i les va remetre a posteriors aclariments. A partir d'aquestes propostes, el cas va arribar a la junta de govern local, que va acabar aprovant donar de baixa les dues nenes, efectiva l'1 de gener passat.

L'informe de la junta de govern manté els arguments inicials de la regidoria i del centre, i entre altres coses, afegeix que es produiria un "desgavell organitzatiu important, si a una escola de més de 60 alumnes cada un pot decidir a quines classes vol anar i a quines no en funció de si li coincideixen els horaris amb altres activitats alienes". Alhora, es reitera en la necessitat d'aplicar "un criteri objectiu" i igual per a tothom.

Els pares afectats no entenen la decisió "quan no hi ha cap reglament a l'escola que estableixi que si no es va a un determinat percentatge de classes no es pugui continuar", i afegeixen que "això no és cap conservatori ni es dóna cap títol". Consideren que no s'ha donat cap solució "perquè no hi ha hagut la voluntat de trobar-la".

Davant la seva indignació, els pares han repartit fullets pel poble explicant el cas, que fins i tot ha arribat al ple municipal, on sis dels set regidors del govern de CiU van donar suport a l'expulsió (un es va abstenir), mentre que l'oposició hi va votar en contra. Les dues famílies també han informat d'aquest cas el síndic de greuges.