La Febrada de Navarcles, l´obra de teatre que des de fa 24 anys es posa a escena per la Festa Major d´Hivern, recorda enguany la figura del seu impulsor, Agustí Soler i Mas, personatge clau en l´auge que el teatre navarclí ha experimentat en les darreres dècades.

L´homenatge arriba en el desè aniversari de la seva mort, l´octubre del 2012, i vol ser un sincer «gràcies» al desaparegut autor. L´arribada de Soler i Mas a Navarcles va significar un autèntic agitament cultural. Va transmetre com ningú la seva passió pel teatre a uns navarclins que s´havien mig adormit en aquest àmbit. Va crear, va dirigir i mai va tenir un no per a aquell que tingués ganes de participar. La llavor que va plantar amb la primera obra (on va participar un munt de navarclins no professionals) s´ha mantingut amb força i, en aquesta edició, se´l recorda amb estima tot repassant la seva trajectòria navarclina: l´arribada al poble, el seu tracte amb la gent des del darrere del mostrador d´una caixa d´estalvis i l´idil·li que va engegar amb el teatre popular ara fa 24 anys.

Jaume Costa, autor del guió d´Estimat Agustí i director artístic de l´obra, explica que la Febrada d´enguany «està feta des del punt de vista d´ell com a creador i guionista, de les cabòries que tenia quan escrivia». S´inicia en el moment en què comença a treballar a la Caixa de Navarcles: «era un artista i l´obra mostra com al principi la gent se´l mirava diferent». Portava cueta i «el veien estrany, allò que passa en tots els pobles!», relata Costa. De mica en mica, el seu carisma va arrelar «i es va anar guanyant la confiança de la gent, tant que es va convertir en un imprescindible».

Secundí és Secundí

La Febrada també explica com va sorgir la idea de fer una primera obra de teatre. La van tenir l´exalcalde Secundí Soldevila i l´alcalde actual, Llorenç Ferrer, que volien fer quelcom especial per celebrar que feia 300 anys que sant Valentí era patró de Navarcles. Ho van fer saber a Soler i Mas, que ja bregat en obres com la Innocentada de Manresa s´hi va tirar de cap. Una de les curiositats de l´obra és que el paper de Secundí Soldevila l´interpreta el mateix Secundí Soldevila. Llorenç Ferrer, però, no hi actua i ha passat la patata calenta al seu germà.

Tot i que hi ha un protagonista clar, l´Agustí, que és interpretat per Ferran Junyent, Costa detalla que és una obra molt coral, amb prop de 60 persones d´alt l´escenari. «Hem mantingut la participació oberta a tothom, perquè és un homenatge a l´Agustí. Hi ha gent dels boti- guers, de l´esplai, del grup de teatre i del poble a títol individual». És una «barreja de gent diversa, perquè aquesta és l´essència d´aquest tipus d´obres i és també l´esperit de l´Agustí, que sempre trobava un forat per a qui hi volia participar».

La música és de David Martell, les coreografies de Loli Rubio i la part musical la porta Anna Costa. L´obra es podrà tornar a veure avui, dissabte a les deu de la nit i demà a les sis de la tarda.