La Diputació de Barcelona i el Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya han signat aquest dimarts a Balsareny (Bages) un conveni per treballar conjuntament en matèria de prevenció d'incendis forestals. El diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, ha explicat que l'objectiu és "treure el màxim rendiment dels recursos que aportem entre tots: les ADF en la seva tasca voluntària i la Diputació en personal i recursos econòmics". Entre d'altres, es vol col·laborar en les tasques de prevenció, en els mecanismes de comunicació i coordinació o en els programes de formació. El Secretariat de les ADF vol ampliar el conveni a la resta de diputacions.

El primer conveni que signa la Diputació de Barcelona amb el Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya també té per finalitat "fer un reconeixement a la feina que fan els voluntaris de les ADF en temes de prevenció i protecció d'incendis". Així ho ha assegurat després de la signatura del document el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, qui ha ressaltat que "d'una forma voluntària es dediquen a protegir l'interès general i el bé comú".

El document pretén establir mecanismes de comunicació i coordinació per minimitzar els efectes dels incendis forestals; potenciar la participació ciutadana en els programes de prevenció i també de la propietat privada en els plans municipals de prevenció d'incendis; i també coordinar les ADF i les seves federacions per augmentar la seguretat de les seves accions preventives i la seva actuació en situacions d'emergència.

En aquest sentit, Puigdollers ha apuntat que l'objectiu és "posar en comú les activitats que fan les ADF i les que fem des de la Diputació de Barcelona per veure si som capaços de treure el màxim rendiment dels recursos que aportem entre tots". "En la situació econòmica actual l'eficiència és una obligació moral i per això volem evitar duplicitats", ha afegit Puigdollers, qui ha avançat que el conveni també vol fer divulgació de la feina que fan els voluntaris de les ADF.

De la seva banda, el president del Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya (SEFE-ADF-CAT), Ramon Sala, ha ressaltat que el conveni també permetrà als efectius de les dues institucions "arribar a més llocs" i, sobretot, "treure duplicitats com les que actualment es donen en el tema de les comunicacions a través de les emissores de ràdio". "Volem mirar d'unificar al màxim aquest tema perquè actualment la Diputació va per un costat i nosaltres per un altre i, en canvi, si anem a la una serem més àgils".

A més, Sala ha avançat que des del Secretariat de les ADF "forçaran" a les altres diputacions del país -la de Girona, Tarragona i Lleida- per poder signar un conveni similar al subscrit aquest dimarts amb la Diputació de Barcelona. El president de les ADF ha remarcat que en els darrers anys la massa forestal de Catalunya "ha augmentat moltíssim, ja sigui per l'abandó de les finques o perquè la gent ha marxat del territori" i creu que es tracta "d'un problema molt greu que entre tots hem de plantejar la manera d'arreglar-ho".

Les agrupacions de Defensa Forestals (ADF), creades el 1986, són entitats formades per voluntaris, propietaris i ajuntaments, amb la finalitat de tenir una acció de primera intervenció sobre el territori en casos d'emergència i per a la realització de treballs coordinats en tasques preventives. L'any 1999 es va constituir el Secretariat de Federacions d'ADF de Catalunya amb l'objectiu de potenciar i coordinar les seves accions davant les entitats i institucions supracomarcals.