Segueix-nos a les xarxes socials:

Monistrol de Montserrat rescata el rei dels aforismes

Quatre autors s'alien per recuperar la història, la vida i les obres de Joan Carles Amat

Monistrol de Montserrat rescata el rei dels aforismesaj. monistrol

Monistrol de Montserrat ha rescatat, en format de llibre, la història, la vida i les obres de Joan Carles Amat, "sens dubte el monistrolenc més universal de tots", en paraules de Joan Xavier Quintana, arxiver de l'Arxiu Municipal de Monistrol de Montserrat i autor del pròleg. Nascut el 1572, Amat va ser un astre de l'època de les lletres, la música i la medicina, va participar en la política local de la població i va crear tractats que, al seu dia, van tenir "abast universal".

El llibre, titulat L'empremta del monistrolenc Joan Carles Amat, ha estat engendrat a quatre mans, precisament per abastar cada una de les disciplines que dominava l'autor del segle XVI: el doctor Daniel Montañà ha analitzat la seva obra mèdica; el filòleg Carles Banqué ha estudiat el tractat de guitarra; l'estudiós i col·leccionista David Blasco ha fet l'escrit sobre les edicions dels Quatre-cents aforismes catalans, i l'historiador Carlos Pizarro n'ha escrit la biografia.

"Home culte i inquiet", explica l'arxiver, Amat va cursar estudis de medicina a les universitats de Barcelona i València. Un cop acabada la seva formació, va exercir entre les localitats d'Esparreguera i Monistrol i va destacar també com a metge del monestir de Santa Maria de Montserrat. Tanmateix, ressalta Quintana, "el més transcendental van ser les obres que va publicar, que van merèixer l'atenció dels seus contemporanis".

Prem per veure més contingut per a tu