Segueix-nos a les xarxes socials:

"Si el meu germà hagués tingut un pis, no hauria marxat d'Artés"

El primer sirià refugiat arribat al Bages va a un camp d'Alemanya per manca de solucions aquí

"Si el meu germà hagués tingut un pis, no hauria marxat d'Artés"Ramon creus

Joan Babeli, sirià que fa 35 anys que viu a Catalunya, ha acompanyat el seu germà Riald a un camp de refugiats a Alemanya. L'havia anat a buscar a Àustria els primers dies del mes d'octubre, però durant aquests gairebé 30 dies ha estat impossible trobar una situació d'empara per a Riald, segons Joan Babeli. "Ell es volia quedar, començava a conèixer gent, i si el meu germà hagués tingut un pis, si l'hi haguessin ofert, no hauria marxat", explica. Ara, Riald és a Balingen (Baden-Wüttemberg), al campament de Heidenstadt.

Joan Babeli va fugir de Síria just abans d'incorporar-se al servei militar i des d'aleshores no ha tingut gaire relació ni amb el país ni amb la família, però ara els seus germans són refugiats o bé viuen en situació difícil a l'interior del seu país. Se sent compromès amb els seus, i explica amb dolor fraternal les dificultats que ha trobat per poder fer l'acollida a Catalunya.

Babeli reclama que el refugiat no sigui entès com un immigrant, perquè el que el mou no és una finalitat econòmica, sinó una situació de persecució política o haver-se quedat sense res a causa del conflicte bèl·lic. Aquest artesenc d'adopció es lamenta que "aquí no tinguem res muntat". Ha parlat des de l'Ajuntament d'Artés fins als responsables d'immigració de la Generalitat, i amb la majoria de les entitats i grups que treballen per organitzar l'acollida de refugiats a Catalunya. I també ha tingut alguna mala experiència, perquè "m'he trobat amb alcaldes que han ofert treball a canvi només de menjar, i això sentir-ho d'autoritats públiques és molt trist", afirma. Babeli, però, no vol fer pública la identitat dels polítics que li han ofert aquests tractes per al seu germà.

Prem per veure més contingut per a tu