Segueix-nos a les xarxes socials:

La recollida de residus al Consorci del Bages canvia la tendència i creix el 2015

L'any passat hi va haver un increment en l'entrada de vidre, envasos i paper i cartró, però va baixar l'orgànica

Les dades del Consorci del Bages per a la gestió de residus referents al 2015 van experimentar l'any passat un canvi de tendència respecte dels darrers exercicis, i apunten ara cap a un repunt de la recollida selectiva del 3,8 %, mentre que hi ha una tendència a la baixa pel que fa als residus que entren al dipòsit controlat, on haurien d'anar a parar només aquells residus que no poden ser valoritzats ni reciclats.

El principal increment durant el 2015 es va donar en la recollida d'envasos, que va créixer el 4 % respecte de l'any anterior. Pel que fa al vidre, es va trencar la tendència a la baixa que es mantenia des del 2008 i va créixer el 3,4 %, mentre que la recollida de paper i cartró va pujar el 4,1 %, i d'aquesta manera augmentava per primer cop des del 2010. En canvi, les dades no van ser tan favorables pel que fa a la recollida d'orgànica, tenint en compte que no va ser tan elevada com el 2014, per bé que el descens va ser molt lleuger i inferior a l'1 %.

Per altra banda, les entrades de residus provinents de les recollides municipals al dipòsit controlat, també van experimentar l'any passat una lleugera reducció, al voltant del 2 %. En total, al llarg de l'any passat el dipòsit va rebre 45.451 tones de residus, i la recollida selectiva va aportar 17.928 tone, segons dades del Consorci que no inclouen els residus dipositats a la xarxa de deixalleries fixes i mòbils del propi Consorci.

Responsables d'aquest organisme fan una valoració positiva de a reducció de residus que van a parar al dipòsit "perquè els que arriben aquí finalitzen la seva vida útil, mentre que la recollida selectiva ens dóna l'oportunitat de valoritzar, reaprofitar o reciclar el residu per donar-li un nou ús i evitar el consum de matèries primeres".

No conformar-se

Malgrat aquesta millora de tendència en les dades, responsables del consorci sostenen la necessitat d'avançar encara més en la recollida selectiva. En aquest sentit, fan una crida "a la correcta separació dels residus orgànics a la llar, tenint en compte que suposen el 40 % de la nostra bossa d'escombraries, i separar-los bé ens permet convertir-los en compost a la planta del Parc ambiental de Bufalvent i retornar-los a la terra en forma de compost, que és un adob de gran qualitat".

Pel que fa a les deixalleries, també van tenir un bon comportament l'any 2015 al Bages, amb un increment de gairebé el 12 % dels residus recollits.

Prem per veure més contingut per a tu