Segueix-nos a les xarxes socials:

Cardona desplega tot el seu folklore en una processó d'aniversari massiva

Ahir es va commemorar la cloenda dels 75 anys del retorn de les relíquies dels Sants Màrtirs

El 50è aniversari del retorn de les relíquies dels Sants Màrtirs a Cardona

24

Cardona va tancar ahir els actes de commemoració dels 75 anys del retorn a la vila de les relíquies dels sants màrtirs Celdoni i Ermenter, i ho va fer amb una concorreguda processó que treure excepcionalment al carrer tot el seu folklore. La festa va tenir una àmplia representació eclesiàstica tant de Cardona com d'altres municipis de la diòcesi, i amb la presència destacada de l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, del bisbe de Solsona, Xavier Novell, i del bisbe emèrit d'aquesta mateixa diòcesi, Jaume Traserra.

La vila es va impregnar de solemnitat tant amb la processó, que va recórrer els carrers del centre, com amb els balls que els diversos elements folklòrics van fer a mig recorregut davant l'ajuntament envoltats d'un aplaça plena. I l'ocasió s'ho valia. El commemorava la cloenda dels 75 anys del retorn d'unes relíquies tradicionalment "molt venerades per la gran devoció i popularitat que van adquirir al poble i a la comarca", explicava el qui fou rector de Cardona fins fa només unes setmanes i principal organitzador de la festa, mossèn Antoni Guixé.

Les relíquies dels dos sants van arribar a la vila per primer cop l'any 1399 amb el comte Joan Folch, que les va portar (sense permís eclesiàstic) del monestir de Cellers (Torà), dos anys després que es consagrés l'església parroquial de Cardona. Això li va costar l'excomunicació, i el Papa va obligar a retornar part de les relíquies al monestir. La resta es va conservar en un reliquiari a l'església de Cardona, però van desaparèixer per la guerra civil. El 1940, Cardona va demanar a Cellers poder recuperar part de les relíquies, els les va cedir, i ara se'n commemora la cloenda de l'aniversari.

La processó d'ahir va fer desfilar les relíquies de Cardona, com també les que es conserven a Cellers, i les de Calahorra, un municipi de la Rioja on els dos sants (que havien estat legionaris romans) van ser martiritzats.

La festa va implicar un reguitzell d'entitats i associacions, que van participar a la processó. L'encapçalaven els gegants, seguits dels Armats de Manresa, la confraria de la Mare de Déu del Patrocini i els pendonistes dels barris de Cardona i pobles de l'entorn, l'escolania, la coral, la banda de música de Cardona, el ball de bastons, l'àmplia representació eclesiàstica, i les autoritats locals.

Davant l'ajuntament (i amb presència dels reliquiaris sobre d'un altar) van ballar els bastoners, l'àliga i els gegants. Els Armats de Manresa van fer la tradicional estrella, i els trabucaires van fer un galeig abans que continués la processó fins a l'església, on va començar una missa en honor dels sants màrtirs.

Prem per veure més contingut per a tu