Els boscos de pinassa de Montserrat pràcticament van desaparèixer arran dels grans incendis del1986, quan es van cremar prop de 7.000 hectàrees de bosc i matolls. Trenta anys després, aquesta espècie de pi no ha rebrotat i corre el perill de perdre´s de manera definitiva.

Davant aquest fet, diverses institucions catalanes s'han unit per tirar endavant un projecte amb fons europeus per conservar i recuperar els boscos de pinassa del país. Segons ha explicat Jordi Camprodon, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, les actuacions que s'estan duent a terme per afavorir la regeneració d'aquesta espècie de pi se centren, bàsicament, en plantacions, sembres i també aclarides del bosc. El projecte té un pressupost de 2 milions d´euros i s'allargarà fins al 2019.

Els boscos de pinassa són considerats per la Unió Europea un hàbitat d'interès comunitari prioritari. A Catalunya, aquesta tipologia de boscos van des del Prepirineu, passant per la Catalunya Central, fins als Ports (a Tarragona). Amb tot, malgrat que els boscos de pinassa presenten diverses problemàtiques a tots els indrets on es troben, la major afectació es concentra a Montserrat, on aquesta espècie està en perill de desaparèixer. El projecte de recuperació l'executen quatre socis, que són el Centre de la Propietat Forestal, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), la Fundació Catalunya-La Pedrera i el departament d'Interior a través dels Bombers GRAF.

Jordi Camprodon ha explicat que els boscos de pinassa són especialment vulnerables als grans incendis forestals, ja que, «a diferència d'altres espècies de pins, la pinassa no s'adapta a aquesta tipologia d'incendis perquè les seves pinyes i pinyons no resisteixen el foc i, un cop es crema, l'arbre desapareix».

Precisament, això és el que va passar a Montserrat arran dels grans incendis del 1986 i, segons ha apuntat Camprodon, trenta anys després es pot comprovar que aquesta espècie no ha colonitzat l'espai cremat, sinó que el terreny ha estat ocupat per altres espècies com el pi blanc o les alzines. Les actuacions a Montserrat es fan amb mitjans manuals i mecànics i consisteixen, bàsicament, en el desbrossament del sotabosc, la plantació de pinasses

-es calcula que unes 3.000- i la sembra. També s'estan duent a terme altres accions com protegir les espècies més grans i antigues o deixar fusta morta per afavorir la biodiversitat.