L'Ajuntament de Navàs destinarà enguany al voltant de 600.000 euros a inversions, tal com preveuen els pressupostos del 2017, que l'equip de govern de la CUP ha aprovat per un valor de 6,5 milions d'euros. Les accions escollides en els pressupostos participatius, l'inici de la reforma de l'antic escorxador i la museïtzació de la pallissa del Castelladral, són les inversions més destacades. El pressupost d'enguany segueix en la línia de l'any anterior amb l'objectiu de «mantenir tots els serveis bàsics i continuar reduint el deute», segons fonts municipals.

La rehabilitació de l'antic escorxador per convertir-lo en un centre d'interpretació de la vinya i el vi i com a espai destinat a cooperatives de productors s'inclou dins el projecte de sobirania alimentària. El projecte està valorat en uns 350.000 euros, dels quals enguany ser n'han pressupostat 150.000 per a la primera fase d'obres. La transformació de la pallissa de Castelladral en un Centre d'Interpretació del Cicle Lunar és un altre dels projectes destacats, al qual el consistori destinarà aquest any 24.000 euros per a la seva museïtzació. Els dos projectes han rebut una subvenció dels fons Feder (vegeu pàgina 4).

En el capítol d'inversions també destaquen els 120.000 euros destinats a les propostes escollides en els pressupostos participatius i inclou inversions en clavegueram per valor de prop de 100.000 euros i en manteniment de camins i carrers per 20.000. A més, hi ha l'adquisició d'un camió d'escombraries ja que a final del 2017 el servei de recollida passarà a ser de gestió directa.

Els comptes per a aquest any inclouen el projecte Navàs Sobirania Alimentària, el desenvolupament del Pla Local d'Igualtat de Gènere i el reforç de l'Oficina Municipal de Projecció Local i Econòmica (OMPLE). En l'àmbit educatiu, s'amplia el projecte de la Xarxa d'Aprenentatge en el Lleure i Activitats de Reforç (XALAR).

Quant a l'endeutament, el consistori aposta per «la planificació controlada del pagament del deute», que actualment és de 3, 1 milions d'euros i bàsicament està vinculat al pagament de crèdits que es van demanar per pagar 3 sentències judicials, el pagament de les obres de les pistes de pàdel i de la urbanització del tram del passeig Circumval·lació vinculat a l'obertura del nou institut. Enguany, es pagaran 535.000 euros vinculats a totes aquestes operacions. Pel que fa als impostos i taxes previstos, destaca la reducció del 2% de rebut de l'IBI i l'increment de 4,5 euros en la taxa d'escombraries.