El projecte del poblat medieval de Santpedor, que inicialment s'havia de començar a construir aquest estiu, està pendent dels permisos urbanístics per començar a ser una realitat. La Fundació Bages Medieval, que promou la iniciativa, ha hagut de fer petites modificacions en el projecte relacionades amb el Pla Urbanístic que, un cop realitzades, estan pendents d'aprovació. De moment, no hi ha cap data concreta per a la posada de la primera pedra del poblat, que pretén ser un museu d'història a l'aire lliure.

Mireia Arenós, de la Fundació Bages Medieval, ha explicat que s'han realitzat les modificacions requerides en el projecte i, ara, un cop feta l'esmena es farà arribar a la Generalitat «per tal que «la tramitació continuï endavant». Per això, apunta,que fins que no finalitzin el tràmits burocràtics no poden fer «cap previsió» per a l'inici de les obres.

Paral·lelament a la tramitació dels permisos, segons Arenós, la fundació continua fent tasques d'investigació i divulgació alhora que va treballant amb la quarantena de voluntaris que donen suport al projecte. També es realitzen tasques sobre el terreny, com ara el desbrossament de la zona, «per tenir-la preparada». Els primers treballs que es realitzaran, un cop es disposi dels permisos corresponents, seran els serveis bàsics per fer la urbanització de la finca del Plaià.

El poblat, que s'anirà fent per fases, ocuparà 6 hectàrees de ter-reny als afores del poble, i s'hi accedirà pel camí de Llussà a través de la ronda de Sant Pere. La idea és que sigui un espai turístic i divulgatiu que expliqui com es vivia a Santpedor a l'edat mitjana. El producte estrella serà l'església romànica de Sant Pere, del segle XI, que es construirà el màxim de fidel possible a l'original. L'espai disposarà d'una zona de campament per a recreacionistes, espais d'oficis i masos agrícoles amb granja i animals. La part central del poblat l'ocuparà la sagrera, amb una dotzena de coberts i cases amb els seus tallers i horts.