La fiscalia ha rebutjat el pla de recuperació dels pous contaminats per residus salins que Iberpotash ha presentat al jutjat en compliment d'una sentència de fa dos anys. El fiscal considera que aquest pla és «abstracte», i ha instat l'empresa a presentar un altre projecte, d'aplicació immediata, i que tingui l'aval de la Generalitat.

La petició l'ha feta el fiscal de Medi Ambient Antoni Pelegrín al jutjat penal número 1 de Manresa, que és qui haurà d'obligar Iberpotash a presentar el nou pla i a donar «màxima prioritat» a la seva execució i a evitar tant com es pugui «qualsevol dilació».

Fa dos anys, l'Audiència de Barcelona va imposar cinc mesos de presó a tres directius de les mines de sal d'Iberpotash a Súria i Sallent per contaminar aigües de la zona i els va condemnar a restaurar les zones afectades per les activitats dels seus centres de producció, especialment les aigües dels pous afectats per abocaments de lixiviats contaminants procedents dels enderrocs. Davant d'això, Iberpotash ha presentat un pla que permetria recuperar les zones contaminades per les mines de sal en les pròximes dècades, però la Fiscalia ho ha considerat insuficient i li ha demanat més concreció. Segons el ministeri públic, el pla d'Iberpotash no adverteix de quina manera s'evitarà que els grans dipòsits de residus salins deixin d'aportar lixiviats al subsòl i, per tant, a les aigües subterrànies de la zona.

A més, el fiscal retreu a Iberpotash que presenti un projecte que sembla «que aprofiti un altre pla preexistent en l'empresa per a l'obtenció d'altres llicències». Alhora, posa en dubte que les obres que proposa per restaurar la zona «es facin o s'estiguin fent de forma imminent, tenint en compte que l'execució d'una sentència penal no pot durar eternament».

La fiscalia insisteix que el pla ha de ser examinat per un tècnic expert que, a requeriment del jutjat, designi el departament de Ter-ritori i Urbanisme de la Generalitat i que, a més de prestar assessorament, també informi «sobre l'eficàcia i la serietat» de les mesures de descontaminació proposades.

En el cas que el pla no respongui a les exigències de la sentència, el fiscal adverteix que el jutjat haurà d'executar «aquelles me-sures de restauració necessàries», costejades per l'empresa i pels directius condemnats, d'acord amb el projecte de restauració que elabori el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

La fiscalia exigeix també al jutge que encarregui un peritatge judicial per calcular la quantitat de diners amb què haurien de ser indemnitzats els propietaris dels pous i fonts particulars contaminats i l'Ajuntament de Santpedor (com estableix la sentència). També demana que aquestes sumes siguin abonades de forma conjunta i solidària pels directius d'Iberpotash i, subsidiàriament, per l'empresa.

La sentència, dictada pel jutjat de Manresa i confirmada el 2016 per l'Audiència de Barcelona, va condemnar Ibertpotash a aturar i paralitzar els abocaments contaminants de les aigües procedents dels residus salins i a prendre les mesures de restauració necessàries per «preservar i mantenir l'equilibri ecològic pertorbat» en diversos pous i fonts de Súria, Callús, Santpedor i Sallent.

El fiscal de Medi Ambient considera que el pla ha de proposar mesures per evitar que els residus contaminants segueixin entrant en les aigües subterrànies de la zona, tenint en compte que Iberpotash «va dipositar material salí directament sobre el terra i sense l'adopció de cap mesura ambiental».