Els alcaldes de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, i el Pont de Vilomara, Cecilio Rodríguez, han visitat el cap de setmana la població andalusa de El Rubio, com a municipis bagencs convidats a la celebració del Día del Emigrante, que la ciutat sevillana (amb qui estan agermanats) ha organitzat per primer cop per homenatjar els veïns nascuts allà però que s’han assentat al Bages en les darreres dècades.

L’acte institucional i d’entrega de regals es va completar amb un concert a càrrec de la banda de la Asociación Cultural Rubeña. El dia següent, dissabte, els dos alcaldes van visitar diverses instal·lacions municipals i empreses, i van assistir a la inauguració de l’alberg rural municipal El Cruce, amb presència del president de la Diputació de Sevilla, Fernando Rodríguez, i on es va descobrir una placa testimoni de l’agermanament. També es va celebrar el XXVII Encuentro de grupos de baile.

L’objectiu de la trobada és assentar futures col·laboracions que permetin potenciar i donar a conèixer la història i la cultura dels tres municipis. En aquest sentit, l’alcalde de sant Joan, Gil Ariso, va apuntar que «malgrat que ens separen més de 800 quilòmetres, aquesta festivitat també ens la sentim molt nostra i compartim plenament el seu esperit i objectius». Ariso, que en nom de Sant Joan va obsequiar la població andalusa amb el llibre «Història en imatges 1880-1979 de Sant Joan de Vilatorrada», va afegir que «les famílies i els veïns i veïnes d’El Rubio sempre han estat acollits amb els braços oberts a la nostra vila, i avui en sia són part vital de la nostra societat i la nostra identitat».