Segueix-nos a les xarxes socials:

El reciclatge s'incrementa un punt a les comarques centrals

La recollida selectiva se situa en el 36,24 %, quatre punts per sobre de la mitjana de Catalunya

El reciclatge s'incrementa un punt a les comarques centralsQUERALT CASALS

La recollida selectiva neta ha millorat a les comarques centrals amb un 36,24%, una xifra lleugerament superior al 2016 (35,27%). També és superior a la mitjana de Catalunya, que és d´un 32%. El director de l´Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat aquest dimecres a Manresa les dades de generació de residus municipals corresponents a l´any 2017 en l´àmbit de les comarques centrals, que abasta l´Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès.

Segons aquest balanç, l´any passat les comarques centrals van generar 243.600 tones de residus municipals, un 1,15% més que l´any anterior. La generació de residus per càpita s´ha situat en 1,29 kg/habitant/dia, per sota de la mitjana de Catalunya, que és d´1,40 kg/hab./dia.

La comarca que genera més residus per càpita és el Moianès, amb 567 kg/hab./any i, la que menys, Osona, amb 432 kg/hab./any. A més del Moianès, l´Anoia i el Solsonès generen més residus que la mitjana de tot Catalunya.

Concretament, la comarca de l´àmbit central, i de tot Catalunya, que més separa els residus és Osona, amb un índex de recollida selectiva neta del 52,36%, mentre que l´Anoia és la que registra l´índex més baix de la demarcació, un 25,71%. A més d´Osona, el Moianès i el Bages se situen per sobre de la mitjana general en recollida selectiva neta.

Entre els municipis amb un índex de reciclatge més elevat hi ha Artés amb un 63,61% i Santpedor amb el 61, 98% de recollida selectiva neta.

El porta a porta al Berguedà i l´Anoia

Segons l´Agència de Residus de Catalunya la implantació del model de recollida porta a porta a 12 municipis del Berguedà pot ajudar a augmentar significativament la recollida selectiva a la comarca i al conjunt de la demarcació. Els valors mitjans de recollida selectiva dels nuclis que han implantant el model porta a porta són superiors al 60%.

També l´Anoia, que registra l´índex més baix de la demarcació, un 25,71 %, hi està posant fil a l´agulla. El passat mes de maig va començar a implantar el model de recollida porta a porta a 10 municipis. Un procés que es fa de manera esglaonada.

El model porta a porta disminueix l´anonimat dels ciutadans en la gestió de les escombraries, a la vegada que els coresponsabilitza. Permet que es combini amb un sistema de pagament per generació, que ofereix un estímul econòmic a la ciutadania per separar els residus amb una taxa justa.

Oportunitat de millora en els nuclis grans

D´altra banda, amb les dades desglossades per municipis rurals, semiurbans, urbans i ciutats, s´observa que on els resultats són generalment baixos és als nuclis de més de 15.000 habitants. Aquest fet influeix en la recollida selectiva neta de la demarcació i també del conjunt de Catalunya. Per tant, una millora de la recollida selectiva neta als municipis urbans i a la ciutat de Manresa, on la generació de residus municipals és superior a la resta, donaria una empenta important en els resultats de la demarcació, apunten des de l´Agència.

Prem per veure més contingut per a tu