La Diputació de Barcelona ha adquirit el castell de Talamanca, fins ara en mans privades, per un import d’1.315.000 euros. L’anunci l’ha fet públic aquest dimarts a la tarda el president de l’ens provincial, Marc Castells, en una visita a Manresa per fer balanç dels les inversions que la Diputació ha fet a la comarca aquest mandat.

Com va avançar aquest diari en l’edició del 30 de novembre passat, la Diputació i la família barcelonina propietària del castell havien iniciat un procés de negociació per a la seva compra que, segons ha explicat Castells, s’ha signat oficialment aquest dilluns, 10 de desembre. Amb aquest acord s’ha assolit una fita «històrica» d’un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local «i que ara tindrà un recolzament institucional sense precedents». I és que se’n potenciarà l’ús «de la mà de l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Bages», ha dit Castells, que ha destacat «l’alt valor patrimonial, artístic i mediambiental d’aquesta adquisició», també vinculada «al patrimoni vitivinícola i a la pedra seca» del seu entorn.

La compra inclou el castell, i també els béns mobles i les finques rústiques que l’envolten, i tot plegat forma un conjunt «icònic i emblemàtic que ara tenim el repte de fer conèixer». Actualment ja és visitable i acull un centre d’interpretació de la batalla de Talamanca durant la Guerra de Successió, però l’objectiu és potenciar-lo encara més i convertir-lo en la porta d’entrada del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. «Ha de ser i serà l’entrada natural del Bages al parc», ha apuntat al seu torn el diputat d’Espais Naturals de la Diputació i alcalde de Manresa, Valentí Junyent (que aquest dimarts acompanyava Castells a la presentació juntament amb el president comarcal del Bages, Agustí Comas).

Diputació, consell comarcal i ajuntament definiran ara quins projectes es desenvoluparan a l’entorn del castell «i quines seran les primeres inversions turístiques que hi farem», amb el convenciment «que tindrà un retorn econòmic i social», ha dit Castells.