El ball de gitanes de Sant Vicenç de Castellet ha passat a formar part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Així ho ha aprovat aquest mes de març la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, quinze anys després que l'Ajuntament iniciés els tràmits perquè la festa pogués obtenir aquest reconeixement.

És una tradició de més de cent anys d'història, i fins ara era una festa declarada d'interès local. Se celebra cada diumenge de la segona Pasqua a la plaça de l'Ajuntament, amb la participació de més de 300 balladors repartits en una dotzena de colles. Aquest any, la festa se celebrarà el cap de setmana del 8 i 9 de juny.

L'esdeveniment que marca l'inici d'aquesta tradició a Sant Vicenç de Castellet, a la comarca del Bages, on fins a principi del segle XX aquest ball era absolutament desconegut, se situa en l'any 1907, quan una colla de picapedrers procedents de Caldes de Montbui (Vallès Occidental) que treballaven a Sant Vicenç van convèncer un grup de noies santvicentines per escenificar davant de tot el poble un ball típic de la seva localitat d'origen. L'acte va tenir lloc el diumenge 10 de febrer del 1907 a l'actual plaça de l'Ajuntament. En anys posteriors se'n van fer ballades esporàdiques. L'Esbart Dansaire Santvicentí el va incorporar al seu repertori, però com a ballada popular al carrer la recuperació es va fer el 1992, i ja s'ha fet i ha anat creixent ininterrompudament fins ara.