Endesa va instal·lar al llarg de l'any passat gairebé un centenar de nous telecomandaments en infraestructures elèctriques de la zona de la Catalunya Central, ret a les comarques del Bages, Anoia, Moianès, Cerdanya, i Berguedà, a més d'Osona i Ripollès.

Segons han detallat fonts de la companyia, es tracta d'uns nous sistemes de control que permeten fer maniobres d'operació a distància, de manera que «es redueix el temps de resposta en cas d'incidències i s'assegura la continuïtat i qualitat del subministrament». La inversió ha estat d'1,7 milions d'euros.

Amb aquesta millora, el centre de control que Endesa té a Barcelona pot accionar a distància els dispositius de maniobra de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, ja siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs, ja que el centre rep informació que permet detectar i aïllar els defectes que puguin sorgir a la xarxa mitjançant els elements de detecció de pas de defecte. D'aquesta manera s'estalvia temps en la localització d'avaries, amb la consegüent reducció del temps d'interrupció del subministrament elèctric als clients que s'alimenten d'aquestes instal·lacions, més de 300.000 de forma directa, i indirectament totes les comarques.

A banda, en 38 instal·lacions s'han substituït els elements de maniobra convencionals per cabines de nova tecnologia que incorporen un gas de característiques especialment aïllants. Els nous dispositius redueixen la necessitat de manteniment, ja que el gas incorporat s'autoregenera.