Segueix-nos a les xarxes socials:

El Consell del Bages mostra amb una exposició la cruesa dels refugiats d'abans i d'ara

La mostra fa un paral·lelisme entre els exiliats de la Guerra Civil Espanyola i, ara, de Síria

El Consell del Bages mostra amb una exposició la cruesa dels refugiats d'abans i d'ara

El Consell Comarcal del Bages promou la difusió d'una exposició amb un contingut colpidor amb l'objectiu de sensibilitzar la població i denunciar el drama de les persones refugiades, acció que du

a terme en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades.

La mostra s'anomena Refugiades de lluny i de prop, és organitzada per l'Associació Catalana per la Pau i mostra els testimonis de dones que van patir l'exili de la Guerra Civil Espanyola i dones que estan patint l'exili de la guerra de Síria. Concretament, estableix un paral·lelisme entre la Maternitat d'Elna i el projecte de Mafraq, a Jordània.

En el primer cas, els fets succeïts a França ara fa vuitanta anys, davant la despreocupació de l'Estat francès per les persones refugiades al seu país, Elisabeth Eidenbenz va organitzar un espai on les dones poguessin donar a llum i criar els seus nadons en condicions de pau, lluny dels inhòspits i terribles camps de refugiats. Actualment, l'associació Arab Women Organization (AWO) treballa amb refugiades sirianes a Jordània: els ofereix suport psicològic i teràpia ocupacional, assistència legal i formació.

Sant Joan de Vilatorrada va acollir la inauguració de l'exposició el dia 3 de juny passat al vestíbul de l'ajuntament. Des d'aleshores, la mostra també s'ha pogut veure a Cardona, i darrerament s'ha exposat a la biblioteca de Sant Fruitós de Bages i s'hi va estar fins al 22 de juny. Ara, l'exposició es trasllada a Navàs (del 25 al 28 de juny a la biblioteca), a Balsareny (de l'1 al 7 de juliol a la biblioteca i el CAP), i, finalment, a Manresa (del 8 al 12 de juliol a la seu del Consell Comarcal).

El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha explicat que «és important que seguim avançant en la cohesió social del Bages, i aquesta exposició ens mostra com passen els anys i tenim els mateixos conflictes d'acollida. Estem compromesos a oferir a les persones refugiades els recursos necessaris perquè s'estableixin a la comarca i donar-los les oportunitats perquè el Bages continuï sent terra d'acollida i convivència».

Prem per veure més contingut per a tu