Segueix-nos a les xarxes socials:

El Bages busca 25 grups de voluntaris per acompanyar persones refugiades

El Programa de Mentoria fa una crida a la ciutadania perquè participi en les tasques d'acollida

El Bages busca 25 grups de voluntaris per acompanyar persones refugiadesQUERALT CASALS

El Programa de Mentoria de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania del departament de Treball, Afers Socials i Famílies busca 25 nous grups d'acollida, (unes 75 persones) al Bages per fer tasques d'acompanyament als refugiats que hi ha a la comarca. L'objectiu del programa, iniciat el 2007, és facilitar-los el coneixement de l'entorn, l'aprenentatge de les llengües oficials, l'accés a la formació i l'ocupació, la creació d'una xarxa relacional i l'apropament a la cultura del país.

Al Bages hi ha 234 persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional, a qui va dirigit el programa d'acompanyament o mentoria. Fins ara, han col·laborat amb el projecte 15 persones mentores i el departament de Treball, Afers Socials i Família fa una crida per trobar nous voluntaris que s'apuntin al programa.

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, va ser ahir a Manresa a la seu de la Fundació Germà Tomàs Canet de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu (que acull refugiats a Manresa) per presentar el programa i fer una crida a la participació. Segons Amorós, el projecte «no pretén suplir la tasca de l'administració ni les entitats» i assegura que «els ciutadans poden aportar un plus i una mirada diferent». Un dels objectius, diu, és la reciprocitat, «ja que també és un programa d'acompanyament als catalans perquè coneguem el país que tenim i ens ajuda a conèixer la societat que som i serem».

El programa, que es va iniciar el 2017, pretén mobilitzar ciutadans de totes les edats i condicions en grups d'acollida de dues a cinc persones disposades a participar i comprometre's com a voluntàries a acompanyar i donar suport a una persona o grup familiar demandant o beneficiària de protecció internacional pel període de 8 mesos.

Els mentors i les mentores es comprometen a passar una entrevista personal prèvia, una formació, dedicar al programa de 2 a 4 hores setmanals durant 8 mesos prorrogables a un any, i a constituir un grup d'entre 2 i 5 persones mentores que tinguin una relació prèvia entre elles i un perfil adequat, entre altres. Les persones interessades poden adreçar-se a la pàgina web del departament de de Treball, Afers Socials i Famílies o bé trucar al 112. També poden participar a les sessions informatives que hi ha programades al ter-ritori (vegeu desglossat).

Al Bages hi ha persones refugiades a Artés, Balsareny, Cardona, Manresa, Monistrol de Montserrat, Navàs, Sallent, Sant Fruitós, Sant Joan, Sant Vicenç i Santpedor. La presentació del programa va tenir la presència d'Òscar Barbero, de Creu Roja, Iolanda Marco, de la Fundació Apip-Acam, i del coordinador de la Llar Sant Joan de Déu de la Fundació Germà Tomàs Canet, Ignasi Amat, que va assegurar que «nosaltres acollim, la gent integra».

Prem per veure més contingut per a tu