Manresa acomiadarà avui al migdia Maria Ubach Massana, que als 110 anys d'edat era, fins ara, la manresana més longeva i una de les persones de més edat del país, i que va morir ahir a la residència de Castellgalí. El funeral tindrà lloc avui, a les 12 del migdia a l'església parroquial de Crist Rei de Manresa.

Ubach va morir ahir per causes naturals a la residència Ibada de Castellgalí, on vivia des del mes de novembre de l'any 2014 i on també resideix la seva filla, Maria Glòria Massana, nascuda el 1929, i que fins ara era la persona de tot l'Estat espanyol més gran amb un dels progenitors vius.

Ubach va néixer el 14 de març del 1909 i enguany a la residència Ibada van fer una festa per celebrar el seu aniversari, en el marc de la qual també li van retre un homenatge.

A la mateixa residència però en un espai diferent també hi viu la seva filla, nascuda el 1929 i que fins ahir era la persona de més edat de l'Estat espanyol amb un dels dos progenitors vius, segons va confirmar ahir Emilio Ibáñez, del Gerontology Research Group, que recull estadístiques, rànquings i situacions de persones centenàries o supercentenàries, en aquest cas les persones de més de 110 anys a escala mundial.

El mateix Ibañez afirmava també amb tota seguretat que Ubach era fins ara la persona de més edat de tota la Catalunya Central. Tot i la seva avançada edat, però, no era la persona més gran de Catalunya, on almenys està superada per la gironina Maria Branyas Morera, que té 112 anys d'edat. També remarcava que, en aquestes edats, cada dia és una autèntica fita.

Amb motiu del 110è aniversari d'Ubach, aquest diari li va dedicar un reportatge en el qual explicava que, tot i que mare i filla vivien en espais diferents de la residència, la filla intentava visitar cada dia la seva mare.

Actualment, la Maria ja no caminava i tenia la mobilitat reduïda, però quan va arribar a la residència, el novembre del 2014, els treballadors i familiars recordaven que tenia molta energia. La seva filla hi va arribar uns mesos més tard, el gener del 2015, després d'haver passat tres mesos a l'hospital amb una cama enguixada. Precisament fins al moment que la filla va haver de ser ingressada a l'hospital totes dues vivien juntes en un pis de Manresa.

Ubach i Massana havien regentat, juntament amb el pare, la coneguda pastisseria Massana ubicada al carrer d'Àngel Guimerà, un establiment que va estar obert fins als anys 70, quan van traspassar el local a un banc.