«Aquesta és una batalla que guanyarem si anem tots junts i actuem am seny i intel·ligència». Així de contundent es mostrava l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, en la massiva concentració de suport al corre de bou que s’ha fet aquest dissabte a la tarda a la plaça de la Fira, i que ell mateix xifrava en unes 800 persones. És la resposta que el poble ha volgut donar a l’aprovació que dijous va fer el Parlament d’una resolució que insta al Govern de la Generalitat a canviar la llei per poder abolir totes les festes que es fan amb bous a Catalunya.

Ha estat un clam unànime, amb presència de tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament, de les cinc penyes taurines, i amb el suport explícit de seixanta entitats locals, que «en només quatre hores» s’han adherit al manifest conjunt que s’ha llegit durant l’acte.

Pancartes de «prou prohibir», de «visca els bous», o que recordaven que el corre de bou a Cardona té 610 anys d’història, es deixaven veure entre la munió de persones i penyistes (amb les seves respectives samarretes), que també han portat els bicibous com a símbol representatiu de la festa. L’alcalde ha defensat aferrissadament la tradició d’una festa «que a Cardona no té debat», i ha reiterat que en cap cas es maltracta l’animal.

Estruch ha explicat que, a nivell local es crearà una comissió conjunta entre representants de l’Ajuntament i penyes per defensar la festa, i que també s’articularà «una estratègia conjunta» amb altres poblacions afectades. Pel que fa al manifest, s’esperen més adhesions, i a final de la setmana que ve s’enviarà al Govern de la Generalitat, a la Mesa del Parlament, i a tots els grups parlamentaris. També es vol demanar una reunió amb representants del Govern