El món geganter va demostrar que la tradició i la cultura popular es poden convertir en activisme i protesta festiva. Lledoners va acollir ahir al matí la segona trobada de colles per exigir la llibertat dels presos independentistes amb la participació de 44 colles, vingudes d'arreu de Catalunya, i els grups de grallers de Reus i Lliçà de Munt. L'acte de protesta va deixar entreveure l'impuls del jovent involucrat a la causa independentista.

«Els joves hem de tibar el carro organitzant actes com el que hem preparat a Lledoners. Volem estar al capdavant de les reivindicacions a Catalunya», explicava Quim Plaza, que amb només 15 anys és un dels organitzadors de la segona edició de la trobada que va tenir lloc ahir.

El grup que s'ha encarregat de muntar la cita reivindicativa són adolescents com ell o tenen poc més de 20 anys. Plaza va ser l'encarregat de conduir la cita gegantera a través de la megafonia tot presentant els grups que ahir no van voler faltar a la trobada. «Som tots joves, sobretot d'Arenys de Mar i Blanes, que ens coneixem dels grups de gegants i que ens hem responsabilitzat de contactar amb les colles. Tots ens han dit que la iniciativa és genial», afegia.

El conegut pallasso i activista de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona, que intervé cada setmana en l'acte de Música per la Llibertat fent-ne la presentació, també va tenir paraules per al jovent, que s'ha convertit en un dels motors de l'activisme polític a Catalunya, i va afirmar que la protesta és intergeneracional.

Unes 2.500 persones, moltes famílies amb nens petits, es van apropar a Lledoners per veure ballar els gegants. Fins i tot es va poder veure la versió petita d'un gegant nou de la Patum que era d'un nen que s'hi va voler afegir amb el seu gegant, i de manera particular, a la trobada de les colles.

Ahir, però, qui va prendre més protagonisme no van ser els gegants, sinó un cap gros amb el rostre de Jordi Cuixart, de la colla de Santa Perpètua de Mogoda, municipi del president d'Òmnium empresonat. Tot de famílies aturaven el cap gros per fer-se fotos. Al migdia, els grallers van deixar pas als instruments d'una quarantena de música per fer l'acte setmanal dedicat als presos.