Segueix-nos a les xarxes socials:

Sal domèstica del subsòl cardoní arribarà a les llars aquesta tardor

El projecte s’ha presentat en el marc de la Festa de la Sal

Sal domèstica del subsòl cardoní arribarà a les llars aquesta tardor

Condimentar qualsevol plat amb sal extreta del subsòl de Cardona serà possible a partir de la propera tardor. Així ho preveuen l’Ajuntament i la Fundació Cardona Històrica, que preparen conjuntament la comercialització d’aquest producte de segell propi però amb projecció internacional. «El projecte ja està tancat i ara només falta acabar de posar en marxa l’engranatge», apunta l’alcalde, Ferran Estruch, amb la idea que en l’últim trimestre de l’any «ja pugui ser a les taules de les cases». La presentació del projecte s’ha fet aquest cap de setmana en el marc de la primera edició de la Festa de la Sal.

Visitants a la Festa de la Sal, que ha reorientat l’antiga fira | MIREIA ARSO

Es comercialitzarà amb el nom de Sal de Cardona com a producte singular i genuí de la vila, i serà l’única sal de Catalunya que s’obtindrà per extracció, assegura el tècnic de producció agroalimentària de l’Agència de Desenvolupament de Solsona i Cardona, Carles Pujol. El proveïdor serà la Salinera de Cardona, que ja té bagatge en l’extracció d’aquest mineral del subsòl cardoní, encara que no fos per a l’ús domèstic, i tant la tècnica com la procedència han de fer d’aquesta sal un producte «amb valor afegit». Ho explica el regidor de Desenvolupament Local, Joan Hernàndez. I és que «és gemma pura i cristal·lina originària del mar que es va evaporar fa 36 milions d’anys», de manera que «la contaminació que hi podia haver aleshores no té res a veure amb la dels mars actuals», i això fa que sigui «una sal pura en més el 98%». Una puresa i una cristal·linitat que la fan «apta per a qualsevol producte», apunta Anna Poza, de la Fundació Cardona Històrica, i que li donen «un tacte i un sabor característics», afegeix l’alcalde.

Els impulsors de la proposta no han precisat quina producció se’n farà. Inicialment «volem que sigui un projecte petit, controlat i dintre de les nostres possibilitats», apunta l’alcalde, però l’objectiu és que pugui créixer aviat i obri noves línies de negoci al poble. El que asseguren és que, un cop es comercialitzi, se’n podrà trobar a qualsevol botiga, com a mínim a Catalunya, i també es vol promoure en la restauració.

La sal, estrella de la nova festa

La proposta s’ha donat a conèixer en el marc de la Festa de la Sal d’aquest cap de setmana, una nova fira que s’ha estrenat enguany i que vol reorientar l’antiga Fira Medieval amb activitats i propostes a l’entorn de la sal i el passat de la vila.

Parades de productes, visites guiades, música i espectacles han servit d’estrena d’aquesta primera edició, de la qual l’alcalde ahir valorava la bona assistència de públic i confiava en la seva consolidació. Ha incorporat l’entrega del Saler d’Or, la màxima distinció de la vila, que es feia en la fira anterior (vegeu el desglossat de sota).

Prem per veure més contingut per a tu