Segueix-nos a les xarxes socials:

Bages i Moianès reben més d’un milió d’euros en ajuts per fer un salt en el reciclatge

Més de 300.000 euros seran per a la Mancomunitat del Cardener per implantar el sistema porta a porta a Sant Salvador de Guardiola i Callús

Bages i Moianès reben més d’un milió d’euros en ajuts per fer un salt en el reciclatge

La Catalunya Central rebrà una injecció econòmica d’1,6 milions d’euros que permetrà fer un salt endavant en els nous models de recollida selectiva, sobretot en municipis del Bages i el Moianès. Forma part d’un pla que ha promogut l’Agència de Residus de Catalunya, amb un import global de 21,7 milions d’euros a 74 ens locals per fomentar la gestió selectiva dels residus municipals. En concret, al Bages ajudarà a la implantació del model porta a porta a Sant Salvador de Guardiola i a Callús, amb una aportació de prop de 387.000 euros que es gestionaran a través de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener. Seran, doncs, dues poblacions més que s’apunten a aquest sistema, l’últim exemple del qual ha estat la implantació a Cardona. Precisament, un dels ajuts previstos en aquest pla serà per a Santpedor, que va ser el municipi pioner, ja fa més d’una dècada, en la implantació d’aquest sistema, i que ara rebrà 32.437 euros per a la seva millora. La quantia més elevada és la que rep el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, un total de 500.000 euros per anar posant en marxa el model de recollida amb control d’accés i identificació de l’usuari. Pel que fa al Moianès, hi ha 66.519 euros atorgats a l’Ajuntament de Monistrol de Calders per a la implantació de la recollida selectiva porta a porta de cinc fraccions, més el d’oli de cuina i el de tèxtil. Finalment, el pla atorga ajuts a Castellcir i a Granera, també per a la implantació del porta a porta, en aquest darrer municipi fent ús de l’equip de Monistrol de Calders.

Aquests ajuts s’inscriuen en la convocatòria 2021 de foment de la recollida selectiva de l’ARC, i en aquesta ocasió excepcionalment els fons procedeixen de la Unió Europea, de la línia Next Generation. Són unes subvencions destinades a projectes de recollida selectiva de bioresidus (fracció orgànica i fracció vegetal), projectes d’autocompostatge, recollida selectiva d’olis vegetals usats, i recollida selectiva de residus tèxtils, que permetran implantar sistemes eficients de recollida selectiva, principalment de la fracció orgànica, clau per a l’increment de la recollida selectiva a Catalunya i per al compliment dels objectius europeus de reciclatge.

Els projectes finançats inclouen com a elements principals la limitació de la freqüència aportació de la fracció resta, la limitació o tancament de la fracció orgànica, la recollida individualitzada de la fracció orgànica a grans productors i canals per a la comunicació bidireccional i transparència d’informació entre els ens locals i els usuaris del servei de recollida, prioritzant els projectes que preveuen la implantació de sistemes de taxa justa.

L’avantprojecte de Llei de residus i recursos de Catalunya, que aviat estarà a informació pública, pretén impulsar un nou sistema productiu basat en l’economia circular, que garanteixi l’ús racional dels recursos i prioritzi els productes i sistemes de reciclatge i reutilització. Per això, es definiran dos aspectes clau en la nova llei: els ens locals hauran d’optar pels sistemes de recollida selectiva considerats d’alta eficiència (recollida porta a porta o sistema de contenidors tancats), i hauran d’aplicar el que es denomina la taxa justa, sistemes que n’adapten l’import a la capacitat de reciclatge dels usuaris.

Prem per veure més contingut per a tu